Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Džihádistům v Evropě narostou křídla! Šándor varuje před následky dění v Afghánistánu

    Gangy ozbrojených radikálů z Tálibánu loví v ulicích Kábulu mladé dívky, aby ti z nich udělali sexuální otrokyně. Bojovníci islamistického hnutí v dobytých městech oslavují vítězství a pomalu nastolují právo šaría. Jaké dopady bude mít dění v Afghánistánu na Evropu? „Nejsem zastánce strašení, ale problém vidím v tom, že se jedná o povzbuzení pro džihádisty v Evropě. Oni vidí, že lze porazit Ameriku,“ okomentoval možný vývoj dění v Afghánistánu pro Expres.cz bezpečnostní expert Andor Šándor, který naznačil, že může dojít i k útokům v Evropě.

    Bojovníci Tálibánu v minulých dnech ovládli Kábul, zoufalí lidé se snaží z města utéct před teroristy, protože tuší, že pokud zůstanou, pravděpodobně je čeká brzká smrt. 

    Svět v minulých dnech obletěla fotografie z amerického vládního speciálu pro 150 osob, na jehož palubě se mačkalo 640 lidí. Chaos a dramatické scény na kábulském letišti si už vybraly i oběti na životech.

    Někteří například skáčou na vzlétající letadla. Raději totiž zemřou pádem z výšky, než aby skončili v zajetí islámských radikálů.

    Podle Andora Šándora může mít dění v Afghánistánu brzy velmi negativní dopad na vývoj situace v Evropě.

    „Nejsem zastánce strašení, ale vidím tady dva vážné scénáře, které mohou nastat,“ řekl Expresu Andor Šándor, který poté detailně rozebral možné černé scénáře.

    „První velký problém vidím v tom, že je to povzbuzení nejenom pro džihádisty v Evropě, ale na celém světě. Vidí, že lze porazit Ameriku. Když to dokázali svatí bojovníci v Afghánistánu, proč by nemohli být úspěšní svatí bojovníci v Mali proti Franci nebo islamisté v Belgii a podobně. Je to pro ně psychická vzpruha,“ myslí si Šándor, který upozorňuje také na možnou další migrační vlnu.

    „Co se týče migrační otázky, ta závisí na několika aspektech. Například na tom, jak se bude skutečně chovat vláda v Tálibánu, zda bude dělat represe, zatím slibuje, že ne, otázkou je, do jaké míry můžeme Tálibánu věřit. Je to těžko odhadnutelné v tuto chvíli,“ říká bezpečnostní expert.

    „Víme, že uvnitř Afghánistánu jsou lidé v pohybu. To neznamená, že všichni chtějí mimo Afghánistán, jsou ale někteří, kteří se přímo do Evropy dostat chtějí. Záleží na tom, do jaké míry se Evropská unie bude schopná shodnout na tom, jak tuto migrační vlnu řešit,“ dodává Šándor.

    Tohle je jiný Tálibán, než známe

    Podle Šándora existuje možnost, že současné vedení Tálibánu bude chtít se státy spolupracovat.

    „Osobně nevěřím tomu, že by Barádar a jemu podobní ve vedení Tálibánu udělali něco podobného jako bývalé velení, které tehdy spojilo síly s al-Káidou a umožnilo výcvik a všechny další věci, které jsou notoricky známé,“ poznamenal Andor Šándor.

    „Z dosavadních vyjádřeních se zdá, že je to trochu jiný Tálibán, než který známe z 90. let. Je to Tálibán, kterému záleží na mezinárodním kreditu, bude potřebovat mezinárodní pomoc, a pokud ty standardy vládnutí nebudou, jaké si pamatujeme, může se povést, že s ním budou státy komunikovat. Čína koneckonců řekla, že Tálibán uzná,“ dodává bezpečnostní analytik.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:39 středa 15. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      34
    • Tvl
      15
    • Haha
      7
    • Trapas
      7
    • Cože
      5
    • Sladký
      4