„Multikulti“ a bezbřehá tolerance udělaly z nočního Amsterdamu džungli!

Všeho moc škodí! Přišli na to obyvatelé i zastupitelé Amsterdamu. Nizozemská metropole, která proslula tolerancí, a to nejen k lehkým drogám, se postupem času změnila v jedno z nejméně bezpečných měst. Na sto tisíc obyvatel tu připadají 3,14 vraždy, na drobnější zločiny tu policie jednoduše nemá čas, a tak výlet nočním městem je v některých čtvrtích jen pro otrlé.

Malebné nizozemské metropoli přibyla na tváři dost významná vada na kráse. Výrazně tu roste kriminalita. Na sto tisíc obyvatel připadají 3,14 vraždy. „Příjmy ze zločinu jsou na vzestupu, v ulicích není žádná autorita a policie situaci absolutně nezvládá. Město se v noci mění v džungli,“ říká amsterdamský ombudsman Arre Zuurmond.

Amsterdam, který byl dlouhá léta symbolem tolerance k lehkým drogám i komerčnímu sexu, se snaží následovat ostatní nizozemská města a omezuje volný prodej marihuany. Tradiční otevřenost se podle Holanďanů u drog vůbec neosvědčila. Náprava škod ale bude běh na dlouho trať. Zažité pořádky se zatím nedaří změnit. Zvláště s ohledem na to, že významná část z osmnácti milionů turistů, kteří ročně do Amsterdamu přijedou, sem míří právě za bezuzdnou zábavou bez pravidel.

„Drogy tu pořád koupíte na každém kroku, městem jezdí tisíce nelegálních taxíků, všude vidíte krádeže, ale žádnou akci policie,“ popisuje neutěšenou situaci Zuurmond, který na vlastní kůži zažil, jak se věci v nočním Amsterdamu mají. 

„Napočítali jsme za jednu noc asi 900 trestných činů. Můžete dokonce beztrestně močit na policejní auto, řidiče to nechá v klidu,“ uvedl ombudsman, který se přiklání spíš k cestě nulové tolerance. Tu prosazují třeba v New Yorku.

Nezbývá než doufat, že Praha brzy dopadne stejně jako Amsterdam. Už teď se některé ulice v noci mění v peklo na zemi, kde slušný člověk nemá šanci uspět. Svoje o tom vědí třeba ti, kdo bydlí v Dlouhé ulici a jejím okolí...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:20 středa 5. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 17
  • 12
  • 10
  • 10
  • 9