Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Donald Trump světu ukázal, zač je toho demokracie. Médiím a celebritám navzdory

    Přes nevídanou mediální antikampaň s odpor proti jeho osobě se stal prezidentem Spojených států amerických a ukázal tak světu, čeho všeho je schopná demokracie. Udělá nyní Ameriku opět velkou nebo naplní katastrofické vize svých odpůrců? | foto: reprofoto dailymail.co.uk

    Neuvěřitelné se stalo skutečností. Ještě minulý rok by téměř nikdo nevěřil, že Donald Trump se může stát prezidentem Spojených států amerických a před dvěma lety byl považován spíše za recesi než za skutečného kandidáta. Trumpovi se ale i přes všechny skandály podařilo porazit Hillary Clintonovou. Na vzdory prakticky všem médiím, celebritám a zástupům těch, kteří jeho zvolení považují za konec demokracie. Ta se ale naopak ukázala v dosud nevídané podobě.

    Když před zhruba dvěma lety Donald Trump ohlásil, že bude kandidovat na prezidenta USA, většina lidí to považovala za další z jeho nejapných vtípků. Trumpovi se ale podařilo neuvěřitelné. Ač téměř do poslední chvíle skoro nikdo nevěřil tomu, že jeho zvolení je reálné, otočil veškerou pravděpodobnost ve svůj prospěch a ve volbách zvítězil.

    Trump se po celou dobu kampaně musel potýkat s nebývale silnou antikampaní. Téměř všechna mainstreamová média po celém světě na něj házela špínu, vytahovala nové skandály a předopovídala drtivé vítězství Hillary Clintonové. Většina hollywoodských celebrit se sešikovala, aby společně co nejviditelněji podpořili demokratickou kandidátku a varovali před Trumpovým zvolením. Sociální sítě byly zahlceny apokalyptickými scénáři, kde Trump představoval přinejmenším ďábla. Ani to ho ale nedokázalo porazit.

    Čím více se rozjížděla kampaň proti Trumpovi, tím více se rozjíždělo i jeho nezastavitelné tažení směrem na Bílý dům. Ač mu předvolební průzkumy téměř nikdy nevěstily úspěch, zvítězil v republikánských primárkách a nakonec v napínavém a těsném souboji s Hillary Clintonovou vyhrál i samotné prezidentské volby. Zatímco on se může smát a oslavovat, za sebou kromě poražené Hillary zanechal milionové zástupy lidí, kteří právě prožívají hořké zklamání a deziluzi.

    Trumpovo vítězství spustilo vlnu defétistické hysterie. Zatímco mexické peso vůči americkému dolaru za několik málo hodin propadlo o bezmála 25%, servery kanadské vlády s žádostmi o udělení azylu přetížením zkolabovaly. Ať už od profesionálních politických komentátorů, tak od úplně obyčejných lidí z tábora Trumpových odpůrců zaznívá názor, že Trumpovo zvolení je koncem demokracie.

    Opak je ale pravdou, výhra kontroverzního realitního magnáta a skandalisty všemu a všem navzdory je dosud nevídanou ukázkou toho, co demokracie taky dokáže. Brexit byl pouhou předehrou k tomu, co se v noci z úterý na středu odehrálo ve Spojených státech. Volby nevyhrávají předvolební průzkumy a články v novinách, ale lidé, kteří k nim přijdou a projeví svou vůli toho, co vlastně chtějí. V Americe to tentokrát byl Donald Trump.

    Není to ale ani tak Donald Trump sám o sobě, kdo vyhrál volby. Ať už je jaký chce, většina Američanů ho považovala za vyslyšení svého zoufalého volání po změně a vymanění se ze sevření establishmentu a nadvlády korporací. Mohutně mu pomohlo, že jeho protikandidátka se ukázala být nepřijatelnou i pro značnou část demokratických voličů. Zatímco Trump symbolizoval naději, Hillary byla tváří všeho starého a zkaženého. A v tomto případě šly u voličů Trumpovy početné charakterové a osobnostní vady stranou.

    Jedno je jisté a vlastně bylo jisté celou dobu bez ohledu na to, jestli volby vyhraje Trump nebo Clintonová. Amerika, jakou jsme ji dosud znali, je minulostí a začíná se psát nová kapitola její existence. Ve své kampani nově zvolený 45. prezident Spojených států amerických Donald Trump sliboval, že tato nová kapitola bude o tom, jak se Amerika stane opět velkou. Teď má 4 roky na naplnění buď těchto slibů nebo katastrofických scénářů jeho odpůrců. Nezbývá než pokračovat ve čtení amerického příběhu, který 8. listopadu 2016 přinesl nikým nečekaný zvrat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:32 čtvrtek 9. března 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      126
    • Tvl
      20
    • Trapas
      16
    • Cože
      15
    • Sladký
      15
    • Haha
      12