Co bylo před Trumpem? 5 historických perliček z amerických prezidentských inaugurací

Pátek 20. ledna se zapíše do dějin jako den, kdy Donald Trump jako 45. prezident Spojených států amerických složí slavnostní přísahu a oficiálně se tak ujme své funkce. Prezidentská inaugurace je v USA vždy velkou událostí a ani ta Trumpova nebude výjimkou. Pojďme si připomenout pět historických momentů, které se během skládání prezidentského slibu v minulosti odehrály.

1. Inaugurace, která zabila prezidenta

Čtyři američtí prezidenti se za života stali terčem atentátu. Během skládání slibu se tak nikdy nestalo, ale přesto jeden ceremoniál měl na nastupujícího amerického prezidenta fatální následky. Mužem, kterého zabila samotná inaugurace byl devátý americký prezident, osmašedesátiletý William Henry Harrison.

William Henry Harrison byl americkým prezidentem nejkratší dobu. Během inaugurační řeči se nachladil a 30 dní poté zemřel na zápal plic.

Harrison svou přísahu skládal 4. března 1841. Dlouhý projev pronášel během chladného deštivého dne jen v saku, což mělo za následek, že u něj propukl zápal plic, na který po 30 dnech zemřel. Stal se tak nejkratší dobu vládnoucím prezidentem v historii země.

2. Vrah na inauguraci své oběti

Prvním zavražděným prezidentem v americké historii se stal 16. prezident Abraham Lincoln. Toho 15. dubna 1865 během představení ve Fordově divadle zastřelil fanatický John Wilkes Booth, příznivec americké Konfederace, kterou Lincoln pomohl v občanské válce porazit, čímž sjednotil americký sever a jih.

Abrahama Lincolna zastřelil v divadle herec John Wilkes Booth. Ten rok před atentátem navštívil i jeho inauguraci.

S Boothem se Lincoln nesetkal osudného večera v divadelní lóži poprvé. Jižanský herec se zúčastnil Lincolnovy druhé inaugurace 4. března 1864. Lístky na ceremoniál získal od své tehdejší milenky, která byla dcerou jednoho ze senátorů. Později přiznal, že už tehdy měl jedinečnou příležitost prezidenta z balkónu nad pódiem zabít.

3. Požár během inaugurace

Když skládal svou přísahu 35. americký prezident John Fitzgerald Kennedy, bylo to pro mnoho Američanů velkou událostí. Kennedy byl druhým nejmladším mužem, který do té doby funkci vykonával, prvním katolíkem a zároveň velkým liberálem slibujícím velké změny. Stejně památnou jako on sám se stala i jeho inaugurace.

John Fitzgerald Kennedy skládá svůj prezidentský slib a netuší, že na pódiu pod ním propukl mal požár.

20. ledna 1960 napadlo ve Washingotnu přes noc mnoho sněhu, od něj se odrážející slunce pak oslňovalo většinu účastníků, včetně samotného Kennedyho. Nikdo si tak zprvu nevšiml, že zkrat na elektroinstalaci způsobil na pódiu pod Kennedy malý požár. Ten byl naštěstí rychle uhašen. Kennedyho prezidentství pak po třech letech ukončil atentát v texaském Dallasu .

4. Inaugurace v letadle

Tradicí fungující od roku 1937, kterou dodrží i Donald Trump je, že inaugurace proběhne v poledne 20. ledna před budovou washingtonského Kapitolu, kde nastupující prezident složí přísahu do rukou předsedy amerického nejvyššího soudu. Zvrátit tento průběh může jen mimořádná událost. Tou pro 36. prezidenta Lyndona B. Johnsona byl atentát na Johna F. Kennedyho, díky kterému tehdejší viceprezident Johnson zaujal Kennedyho místo.

Když byl Kennedy zavražděn, úřadu se musel ujmout viceprezident Johnson. Ten přísahu skládal po boku Jacqueline Kennedyové na palubě prezidentského letadla.

Johnson skládal slavnostní přísahu na palubě prezidentského leteckého speciálu Air Force One krátce po Kennedyho smrti 22. listopadu 1963. Zde do rukou federální soudkyně z Dallasu Sarah Hughesové odpřísáhl věrnost ústavě po boku nikoliv své manželky Claudie, ale vedle Jacqueline Kennedyové, jejíž kostýmek byl stále potřísněn krví zastřeleného manžela.

5. Nejsledovanější inaugurace na dva pokusy

Odcházející 44. prezident Barack Obama se může pochlubit kromě toho, že se stal prvním americkým prezidentem černé pleti hned dvěma dalšími prvenstvími. Jeho první inauguraci v roce 2009 sledovalo živě ve Washingtonu přes 1,8 milionů lidí a další desítky milionů poslouchaly jeho přísahu a projev na internetu.

Inaugurace Baracka Obamy byla nejsledovanější v historii. Kvůli přeřekům ale musel slavnostní slib druhý den zopakovat.

Pozorným posluchačům neušlo, že přísaha obsahovala několik přeřeků, kvůli kterým byla neplatná. Na vině nebyl Obama, ale tehdejší předseda nejvyššího soudu John Roberts, který Obamovi text přísahy chybně předčítal a Obama je tak i chybně opakoval. Zopakovat se tak musela celá přísaha, druhý pokus neproběhl veřejně před budovou Kapitolu, ale druhý den v pracovně Bílého domu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:55 sobota 20. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 10
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7