Donald Trump má nakročeno do Bílého domu! Clintonová zrušila projev

Je téměř rozhodnuto! Donald Trump je krůček od Bílého domu a k vítězství mu chybí jen 6 volitelů. Jeho protikandidátka Hilary Clintonová právě zrušila projev a v jejím štábu vypnuli přenos výsledků.

Zbývá sečíst sedm států. Trumpovi právě přiklepli Pensylvánii a se započítáním Wisconsinu má 265 volitelů. K vítězství mu tak chybí jen 6 volitelů. Poraženecká nálada panuje v týmu Clintonové, která údajně nevystoupí před svými voliči na shromáždění Demokratů. Za Hilary mluví šéf její kampaně Killary a odmítá prohru. Podle něj musí počkat na konečné výsledky.

Ty zatím jednoznačně mluví pro Trumpa, kterému odevzdalo zatím hlas téměř 53 milionu voličů, Clintonové o milion méně. „Jsme nadšení a plni nadějí,“ komentovala průběžné výsledky šéfka Trumpova volebního štábu Kellyanne Conwayová.

Hilary ztratila další klíčový stát Ohio, který má 18 volitelů. Trump vyhrál na Floridě a v Severní Karolíně, která byla považována za jeden z nerozhodnutých států, aktuálně má Trump 244 volitelů a Hilary 215. Další státy se červenají a poměr hlasů začíná být jasnější.

V centru pozornosti byla Florida, která je s 29 voliteli považována za jeden z klíčových států pro vítězství v prezidentských volbách. Hillary Clintonová zde těží z podpory Hispánců, Donalda Trumpa volí především postarší běloši, kteří zde tráví podzim života.

dpa-ElectionsLive

Americká média se shodují v tom, že pro Trumpa byla Florida prakticky nezbytná. Americký miliardář zde bodoval převážně v malých vesnicích, kde voliče mobilizoval pomocí telefonické kampaně.

Po vítězství Trumpa na Floridě se klíčová bitva přesouvá do průmyslových států, kde Trump sliboval „zapálit pece“, tedy obnovit tradiční americkou výrobu.

Demokratka Clintonová podle očekávání vyhrála například ve Vermontu, Rhode Islandu, Massachusetts, Marylandu, New Jersey, Delawaru či v hlavním městě Washingtonu. Trump pak získal státy Indiana, Kentucky, Jižní Karolína, Západní Virginia, Tennessee, Oklahoma, Alabamu a Mississippi, ke zvolení potřebuje 270 volitelů. Ke zvolení do Bílého domu je třeba 270 z 538 volitelů.

Hilary, která zatím nedorazila do svého štábu a asi ví proč, na svůj twitterový účet napsala: „Ať už to dnes večer dopadne jakkoliv, všem děkuji.“ Naprostý zvrat se odehrává v jejím štábu. Davy jejich příznivců v této chvíli opouští s kamennou tváří a s otevřenými ústy shromáždění Demokratů, kde měl proběhnout oslavný večírek.

Naopak v newyorském Hiltonu v kruhu červených čepiček Donalda Trumpa se nálada obrátila o sto osmdesát stupňů a s přibývajícími červenými čísly optimismus stoupá.

Předvolební průzkumy nepochybně selhaly. Deník The New York Times, který před volbami favorizoval Clintonovou, nyní dává Trumpovi 87procentní šanci, že prezidentské volby vyhraje. Demokratické voliče zřejmě ukolébaly předpovědi o jasném vítězství demokratické kandidátky a zůstali doma, shodující se političtí komentátoři.

Ke zvolení do Bílého domu je třeba nejméně 270 z 538 volitelů. Počty volitelů, které kandidáti průběžně drží, se liší podle různých amerických médií mírně liší. Média se však shodují, že Trump si vede mnohem lépe, než napovídaly předvolební průzkumy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 2:13 čtvrtek 9. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 14
  • 12
  • 11
  • 11
  • 8