Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Babica reaguje na krach Kuchyně: Turisté? Zapomeňte! Bez českých štamgastů padnete

    Část české veřejnosti zaskočil krach vyhlášené pražské restaurace Kuchyň, která patří do gastronomické sítě Ambiente. Zakladatel Tomáš Karpíšek před pár dny oznámil, že jde podnik do insolvence, důvodem je koronavirová krize. Mnohým se ale nezdá, že by luxusní podnik položilo pár týdnů bez příjmů.

    Babica je toho názoru, že koronavirová krize jako první „zničí“ právě ty restaurace, které spoléhají na cestovní ruch a nemají české štamgasty. Do této kategorie spadá právě i výše zmíněná Kuchyň.

    „Je to logické, jsme Česká republika. Restaurace založená na cizincích je předem určená k zániku. Tam s tím nic neuděláte. Můžou být nejlepší na světě, ale když nemají stálou klientelu, mají problém. Jak tam není český štamgast, nejde to. První, kdo skončí, budou tyhle jakoby lepší kuchyně, dražší restaurace, kam Češi chodit nebudou, a když cizinec nepřijede, na shledanou. Normální restaurace pojedou pořád,“ řekl pro Expres.cz Jiří Babica.

    „Podívejte se na ty ceny! Kdo tam jezdí? Najdete tam pár Čechů, kteří tam jsou občas. Zbytek jsou lidé, kteří tam přijeli z letiště. A ti se tam nepodívají třeba rok. To je riziko povolání. Když tady Karel za zatáčkou má pivnici a otevře ji teď, je narvaná. Lidé jsou nadšení, protože si neměli s kým povídat. Kdežto tyhle, když otevřou, budou koukat do roury, protože tam nikdo chodit nebude,“ míní Babica.

    Populární kuchař se také vyjádřil ke smutku šéfa sítě restauračních zařízení Ambiente Tomáše Karpíška, který má na svém kontě více než dvě desítky dalších podniků.

    „Kdyby to byla jedna restaurace, ale je jich daleko víc. Je to obětování jednoho podniku, pak přijde další a zbyde jich stejně třeba dvanáct. Tak jich měl mít jenom deset,“ říká Babica, pro něhož takto rychlý krach restaurace není žádnou novinkou. 

    Expresu se Babica svěřil, že něco podobného zažil v Německu, kde kvůli nepříznivému počasí zkrachovaly zahradní restaurace.

    „Restaurace měly tisíc míst na zahrádce a majitelé si pořídili několik dalších hospod. Dva roky pršelo a zahrádka byla v háji. Zbyly jim jen prostory uvnitř,“ vzpomíná Babica.

    Nebrečte, je to riziko povolání!

    Zpět ale ke Karpíškovi a jeho Ambiente, respektive Kuchyni.

    „Neviděl bych to jako nějakou tragédii, má další hospody. Nejsou to žádné chudinky, proč to tedy dělají, když na to nemají? Chápu, že to je finančně náročné. Život jde ale dál, co měli dělat lidé za války? Nebrečme jako nějaké chudinky! Dělali prachy? Dělali. A těžký prachy! A teď se zbavili jedné hospody. Nezbláznit se. Když má někdo patnáct restaurací, ať nebrečí, že o jednu přijde. Je to riziko povolání, nikdo vám nepomůže. Kdo si toho vezme hodně, to je to riziko právě... Nekonečně mnoho, chci víc, víc, víc... Budou mít trošku míň, ale hlady neumřou,“ říká televizní kuchař.

    „Mně je líto spíše těch, co mají jen tu jednu restauraci a mají problém ji utáhnout. A samozřejmě i těch zaměstnanců, ti jsou zlikvidovaní. Tady to krachne celý. Na rok, na dva roky to tak bude. Nedá se nic dělat. Lidé stejně nikam chodit nebudou, nebudou nikam létat. Jsou vyplašení, za rok se to uklidní,“ dodává na závěr Babica, který se ale o své podnikání nebojí.

    „Já jsem v pohodě,“ svěřil se nám.

    Ve videu se můžete podívat na to, jaké dovolené se kvůli pandemii koronaviru musel Babica vzdát.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:36 pátek 14. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      179
    • Trapas
      47
    • Haha
      40
    • Tvl
      39
    • Cože
      37
    • Sladký
      36