Vrásky Merkelové i azylantů: „Svou zemi si vezmeme zpět a migranty poženeme,“ hlásí AfD

Radost zavládla ve volebním štábu Alternativy pro Německo, když se jí podařilo stát jediným faktickým vítězem německého volebního víkendu se ziskem 12,6 %. Německými médii často démonizovaná pravicová strana se stala terčem kritiky svou protiislámskou a protiimigrační rétorikou. A jak to vypadá, AfD se pokusí migrační vlnu regulovat po svém.

Zatímco vítězná CDU Angely Merkelové se s 33 % stala opět nejsilnější stranou a bude po další čtyři roky tvořit nejsilnější blok ve Spolkovém sněmu, její volební zisk je zklamáním a ztrátou oproti minulým volbám. Stejný osud potkal v podobě těžkého propadu (20,5 %) dosavadní koaliční partnery SPD. Sociální demokraté Martina Schulze tedy odcházejí do opozice.

Skutečným vítězem bez ztráty procent, ale naopak se ziskem a historicky prvním vstupem do parlamentu, a tím i nejúspěšnější stranou důležitých voleb se stala Alternativa pro Německo. Ta je médii a odpůrci považována za krajně pravicovou a proti jejímu vstupu do Bundestagu se už stačilo v Berlíně demonstrovat před volebním štábem AfD.

Volební lídr kontroverzní a pro německý dosavadní establishment těžko přijatelné partaje Alexandr Gauland ihned po vyhlášení výsledků politického klání slíbil, že budou vládu Angely Merkelové „prohánět“, a nebyla to jediná slova, jimiž si během oslav úspěchu získal pozornost.

Již při ohlášení prvních odhadů se nechal politik slyšet na téma ilegálních přistěhovalců, jejichž přítomnost v Německu je přímým důsledkem migrační politiky Angely Merkelové. Právě ta podle pozorovatelů stojí za masivním úspěchem Alternativy a německá kancléřka chce během volebního období o milion hlasů AfD bojovat.

„Poženeme je a vezmeme si svou zemi zpátky,“ prohlásil nekompromisně na adresu potenciálních nových německých občanů Alexander Gauland, jehož cituje server Lidovky.cz Je jasné, že pro žadatele o azyl v nejsilnější evropské ekonomice nastávají krušné časy.

AfD totiž pro své voliče stojí a padá právě úspěchem v boji proti islamizaci země a nekontrolovanému bujení cizích živlů. navíc se bude chtít Alternativa ukázat ve smyslu přísloví o novém koštěti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:04 úterý 23. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 215
  • 11
  • 10
  • 9
  • 6
  • 6