Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Alláhu akbar, křičí migranti na chorvatské hranici. Policie je rozhání slzným plynem

    Změna postoje italské vlády ke každodennímu přijímání stovek až tisíců ekonomických migrantů na lodích sponzorovaných humanitárními organizacemi, přináší první důsledky. Balkánská trasa, kterou se podařilo v roce 2016 zcela uzavřít zásluhou rozhodnutí rakouské a maďarské vlády, ožívá pod náporem nespokojených uprchlíků, kteří se dožadují vstupu do Evropy. A opět dochází k násilným střetům, jak ukazuje aktuální situace na chorvatských hranicích.

    V době, kdy Angela Merkelová po minisummitu k migraci balancuje nad propastí a protiuprchlická Alternativa pro Německo rekordně posiluje, dochází k znovuobnovení napětí na Balkáně.

    Když se vláda ministra vnitra Mattea Salviniho rozhodla odepřít přístup lodí s uprchlíky do italských přístavů, začínají přistěhovalci opět atakovat již nepoužívanou balkánskou cestu.

    V sobotu se asi dvě stovky migrantů rozhodly vzít útokem hraniční přechod Maljevac v Chorvatsku. Jednalo se téměř o samé muže, kteří se rozhodli po celý den zaměstnávat policejní kordon ozbrojených těžkooděnců.

    Cizinci provolávali hesla, že nechtějí do Chorvatska, ale do Německa, a že chtějí práci. Jak uvádí server Krone.at, několikrát došlo i k provolání islámské mantry Alláhu akbar (Bůh je veliký).

    Dav utečenců se pokoušel za pomoci větví vytvořit přechod přes úzký vodní kanál hlídaný ozbrojenými složkami a opakovaně došlo i k fyzickým potyčkám, kdy se někteří muži s Chorvaty začali postrkovat a domáhat vstupu do země. Když situace kulminovala, rozhodli se ji ozbrojenci řešit slzným plynem. I když se demonstrující rozutekli, jedná se pouze o dílčí vítězství.

    Extrémní nárůst ilegálních osob na Balkáně

    Podle informací mezinárodního Červeného kříže totiž dochází k významnému pohybu nelegálních osob na území Balkánu. Postižená je například Bosna, kde se aktuálně pohybuje odhadem na sedm tisíc uprchlíků čekajících na svou příležitost. Přitom v roce 2017 to bylo jen 750. Očekává se ale další zvýšení zájmu o znovuotevření balkánské trasy.

    18.června 2018 v 18:36, příspěvek archivován: 25.června 2018 v 11:59

    The Red Cross says pressure is growing on Balkan states as migrant numbers continue to rise: “Thousands of people making their way through the #Balkans are in desperate need of basic humanitarian services and support". @Federation https://t.co/ralKYC3CGl

    Mezitím Merkelová i Macron čelí fiasku se svými snahami přesvědčit některé evropské státy o nutnosti vybudovat uprchlická centra na evropské půdě a zvýšit finanční investice do solidárního systému pro migranty. Itálie se tak vedle zemí Visegrádu a Rakouska stává dalším problémem pro německo-francouzské tažení za takzvanou humanitu.

    Macron se v Paříži snažil o nutnosti investic přesvědčit i nového španělského premiéra Pedra Sáncheze, ale ani toho svými vizemi nenadchnul a není příliš pravděpodobné, že by Španělé chtěli na podobných projektech výrazněji participovat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:57 úterý 23. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      181
    • Tvl
      158
    • Trapas
      22
    • Cože
      18
    • Haha
      16
    • Sladký
      15
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...