Dopřáváte si skleničku i v těhotenství? Ovlivňuje to vzhled vašeho dítěte!

O tom, že konzumace alkoholu během těhotenství dětem neprospívá, jistě není pochyb. Nyní však vědci přišli se zajímavým zjištěním. U dětí, jejichž matky v těhotenství pily alkohol, byly zaznamenány určité specifické změny v rysech obličeje.

Ženy, které během těhotenství pijí alkohol, nevědomky ovlivňují to, jak budou jejich ratolesti vypadat. Nová studie, provedená na 415 novorozencích, totiž odhalila změny v obličeji spojené s vystavením vlivu alkoholu v prenatálním období.

Tyto změny vědci zaznamenali především v oblasti nosu a okolí úst. Jedná se především o tvar nosu, který u takto postižených dětí bývá kratší a více ohrnutý nahoru. Pokud tedy nechcete, aby vaše dítko mělo pršáček, je alkohol v těhotenství tabu i v symbolickém množství!

Tyto změny se totiž dostavují bez ohledu na to, zda se jedná o alkohol, který žena vypije v prvním trimestru těhotenství, kdy o svém stavu mnohdy ještě ani neví, nebo později v těhotenství. Tento jev se projeví již při velmi malém množství alkoholu, ona doporučovaná malá sklenka vína pro těhotné nebude až tak dobrý nápad.

Zda se jedná pouze o kosmetickou změnu, nebo to souvisí s dalšími defekty a možnými potížemi, však vědci zatím nevědí. Hodlají proto děti, které se studie zúčastnily, nadále sledovat. Doufejme, že další potíže mít nebudou!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:51 pondělí 9. října 2017. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 14
  • 12
  • 10
  • 9
  • 7