Prý že tvrdé nepije: Kalousek chce usednout do premiérského křesla a drbe Feriho

Předseda TOP 09 je bezbřehý optimista. Stále se vidí jako vizionář, kterého ostatní politický svět nedokáže docenit, a dokonce mluví o svém uvedení do funkce premiéra. Vzhledem k nepříznivým předvolebním prognózám kdysi úspěšné strany jsou takové myšlenky překvapující.

Miroslav Kalousek se tradičně distancuje od komunistů a Andreje Babiše. S těmi by prý nikdy nevládl, jak KSČM, tak ANO prý usilují o změnu pravidel liberální parlamentní demokracie a snaží se o nastolení autokratického režimu. „S někým takovým nelze kolaborovat, lze s ním pouze bojovat,“ prohlašuje odhodlaně předseda TOP 09 v rozhovoru pro Týden.

Ve svém svatém boji došel tak daleko, že zakopal starou válečnou sekyru s nenáviděným Martinem Bursíkem a v zájmu věci se dokonce spojil s jeho Liberálně ekologickou stranou. O historii vzájemné nevraživosti a krutých hádkách nechce slyšet a vytahování starých příhod považuje za překonané klišé. Nakonec se skoro urazil, když musel zodpovídat dotaz, kolik panáků si před podepsáním dohody s bývalým ministrem životního prostředí musel dát.

Předseda TOP 09 se již dnes k popíjení tvrdého alkoholu nehlásí a spojenectví s LES vysvětluje osvíceným postojem své strany: „Dnes zastupujeme jiné subjekty a koneckonců pan Bursík ani nekandiduje. Je ale členem naší společné expertní skupiny dávající dohromady memorandum o ochraně krajiny, přírody a klimatu. Děláme to proto, že pro TOP 09 je ekologická část programu prioritou. Ochrana životního prostředí je bytostně konzervativní téma.“

Velmi hezky se Kalousek vyjádřil o Dominiku Ferim, kterého podle zlých jazyků taktně řečeno nemusí. Nicméně ho naopak takřka drbe za ušima. „Dominik Feri je neskutečně pracovitý z hlediska komunikace s mladou generací, která je ještě mladší než mé děti. Volí k tomu nástroje, které já bych třeba nevolil, protože mi je skoro padesát sedm a jemu jednadvacet let. Ale proč bych mu měl mluvit do toho, jakým způsobem komunikuje se svými vrstevníky, pokud dokáže vysvětlit program velmi kvalifikovaným způsobem?“ obdivuje se předseda slibnému mládí strany.

Závěrem rozhovoru však známý politický vtipálek překvapí snad každého. Během něho totiž popíjel kávu z hrnku s nápisem „Šálek ministerského předsedy“. Když padl dotaz, zda se jedná o vtip, přišlo nečekané vysvětlení. „Ne, pokládám to jen za otázku času,“ přiznal své ambice předseda TOP 09.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:57 čtvrtek 21. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

  • 81
  • 15
  • 13
  • 12
  • 9
  • 9