Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koncert Alexandrovců po jejich tragédii: Soubor stojí na místě, pomůže mu změna?

    Armádní sbor má letitou historii, je mu ale také vytýkáno, že publiku představuje propagandistické písně, naposledy oslavující anexi Krymu. | foto: Profimedia.cz

    Je to jejich první vystoupení v Česku po havárii tupoleva, který se dne 26. 12. 2016 zřítil do Černého moře. Na jeho palubě tehdy zahynulo více jak 60 členů Akademického souboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, který je více známý pod obecným názvem Alexandrovci. S ohledem na tragédii tento armádní soubor prohlásil, že jejich turné bude ve znamení míru a vyhnou se všemu, co by mohla veřejnost považovat za náznak propagandy. Ušlechtilý úmysl by tu tedy byl, ale co jejich umělecká činnost otřesená loňským neštěstím?

    Je pravda, že pokaždé, když do Česka přijedou zpívat Alexandrovci, jejich vystupování vyvolává mezi lidmi vášně. Dvě strany se nemohou dohodnout, zda jde o umělecké ztvárnění dědictví ruské kultury, či zda je to propaganda pronášená ústy ruského vojska, neboť Alexandrovci vždy byli a nejspíš až do svého konce budou výsostně armádním souborem.

    Jejich letošní turné, které do Čech připadlo na květen, je podle uměleckého ředitele souboru pouze ve znamení míru a kromě zábavy přiváží také vzpomínku na mrtvé kamarády a kolegy, kteří zahynuli během prosincové havárie dopravního letadla.

    Zatímco těsně před začátkem pražského sobotního koncertu, u nějž se předpokládala největší návštěvnost, se před branami Výstaviště dohadovali aktivisté s příchozími, umělecký soubor se mezitím připravoval na večerní vystoupení, které mělo přesvědčit, že ztráta tolika členů se rozhodně nepodepsala na jeho věhlasné profesionální složce.

    V Tipsport aréně, kde se koncert Alexandrovců konal, rozhodně vyprodáno nebylo. Prázdná místa na ochozech byla viditelná, ovšem ta nejlepší a nejdražší sezení na ploše u pódia byla plná do posledního. Nejspíše nikoho nepřekvapí, že hojná byla návštěvnost spíše staršího publika a také to, že kolem byla slyšet ruština.

    Vadim Anaňjev a ostatní sólisté na tiskové konferenci k turné po České republice.

    Což se v tomto případě ukázalo jako výhoda, jelikož ty zásadní řeči nebyly do češtiny překládány. Konferenciér na pódiu uvítal zástupce ruského velvyslanectví v Česku, jenž měl řeč před samotným vystoupením a ta se týkala právě vzpomínky na zemřelé členy souboru a poděkování za soustrast, kterou Alexandrovcům vyjadřovali sami Češi.

    Poselství míru bez možnosti rozumět

    Obsah celkem dlouhého proslovu však zůstal pro ty, kdo rusky nemluví, utajen, jelikož nebyl nikdo, kdo by ho v češtině shrnul, a také neměli – jak bývá zvykem u koncertů – simultánní překladatele titulkáře, jejichž české věty by běhaly na obou obrazovkách. Poselství míru si tedy každý musel domyslet sám. Dvouhodinový koncert byl dělen na dvě půlky s dvacetiminutovou přestávkou, přičemž ta první část byla věnována hlavně vážnějším tématům jako připomenutí obětí neštěstí a světovým válkám, zatímco v té druhé se jednalo o čirou zábavu.

    Tklivou píseň, která dala vzpomenout na 62 mrtvých členů Alexandrovců, doprovázely jejich fotografie barvící se do černobíla. Povětšinou se jednalo o mladé hudebníky, tanečníky, sólisty a produkční zaměstnance souboru. Pěvecká vzpomínka publikum v sále dojala natolik, že se – zčásti pochopitelně i ze slušnosti a úcty k mrtvým – dočkala potlesku vestoje. Velkými ovacemi se na pódiu vítal i hlavní sólista souboru, Vadim Anaňjev, přezdívaný Mistr Kalinka.

    Ani na tomto turné samozřejmě nemohl chybět Mistr Kalinka, hlavní sólista Vadim Anaňjev.

    Ruský tenor disponuje výjimečnou schopností držet tóninu na jeden nádech snad až nelidsky dlouhou dobu a právě pro tuto dovednost je publikem tolik žádaný.

    Letos bez hvězdného hosta, ale pořád na vrcholu

    Ač jindy bývá zvykem, že s Alexandrovci na českém turné vystupují i naši umělci, letos žádného takového hosta soubor neměl, ale pozvali si kapelu Gipsy 4 Ever (což je část bývalé francouzské formace Gipsy Kings), která zahrála dvě písně, ovšem nutno podotknout, že bez většího ohlasu. Soubor písní a tanců se opravdu těšil největšího zájmu publika jen během předvádění svého umění, které je stále na špičkové umělecké úrovni.

    Součástí jejich programu jsou i taneční vystoupení, tam uvidíte i ženy. V samotném hudebním tělese vystupují jen muži.

    Tanečníci, kteří procházejí opravdu náročným tréninkem, zúročují následně svou dřinu pohledem na nadšené návštěvníky, kteří i nyní ocenili jejich naprosto precizní a téměř akrobatická vystoupení dokonale spojená s hudbou. Většinou se jedná o připomínky tradičních ruských bylin a folklóru, srozumitelné všem slovanským národům, které vycházejí ze stejného kulturního základu.

    Program souboru si už žádá modernizaci

    V druhé polovině koncertu pak tíživá atmosféra opadla, jednalo se jen o čirou zábavu poplatnou česko-slovenskému publiku. Dva sólisté předvedli spolu se sborem hit Karla Gotta Lady Carneval, a i když na to byli dva, božskému Mistrovi se bohužel rovnat nemohli.

    Ale jejich čeština, stejně jako následná moravština v písni na Na tu svatú Katerinu, byla s drobnými chybičkami výborná.

    (Videozáznam z pražského koncertu zatím není dostupný, pro ilustraci tedy přikládáme totožné ztvárnění písně Na tu svatú Katerinu z turné v roce 2015.)

    Přestože program vystoupení Alexandrovců se dá dopředu odhadnout, jelikož publikum si nejvíce žádá dvě nejslavnější ruské písně Kaťuša a Kalinka, Vadim Anaňjev dokázal publikum překvapit slovenskou písní Macejko, u níž se mu dostalo odezvy v podobě zpěvu ze sálu a samozřejmě ohlušujícího potlesku.

    Ovšem na dvě perly Alexandrovců nemá a nejspíš nebude mít dlouho nic. Jejich vystoupení by právě nebylo úplné bez Kaťuši a Kalinky, dvou písní, které sbor proslavily po celém světě. Dlužno dodat, že někteří lidé si lístky na Alexandrovce kupují jen proto, aby tyto dvě legendy slyšeli naživo a s nimi i Anaňjevův jedinečný hlasový rozsah.

    Zatímco Kalinka byla vrcholem celého koncertu, Kaťušu sbor přidal až na samotný konec vystoupení. A možná by i dále v přídavku pokračoval, jenže publikum si ho nevytleskalo. Členové souboru ještě stáli na pódiu a lidé už neslušně odcházeli ze sálu a museli se dokonce zastavovat na schodech, to když měl armádní soubor ještě jeden poslední vzkaz pro české publikum.

    Bohužel pro hluk zvedajících se a halasících lidí jim nebylo pořádně rozumět, ale my si myslíme, že znělo: „Ať žije Karel Gott!“ v poctě jak jeho písni, kterou Alexandrovci převzali, tak vítězstvím nad nemocí, kterou Mistr nedávno překonal.

    Do budoucna by tak bylo daleko vhodnější namísto hádek odpůrců a příznivců Alexandrovců zaměřit se hlavně na elementární základy vychování, které nemají dovolovat rušivý odchod ze sálu, zatímco umělci ještě stále stojí na pódiu a nejsou rozloučeni se svým publikem.

    A samotnému armádnímu souboru by také prospělo zamyslet se nad svým dalším směřováním. Na Vadimu Anaňjevovi je pokročilý věk již trochu znát a nabízí se otázka, co bude, až u souboru skončí. Kalinka je bytostně spjatá s ním, soubor pak zase s dvěma hlavními písněmi. Je pravda, že Alexandrovci staví hlavně na tradicích, které se nemění, ale čím by nadále měli přitáhnout nové publikum? Nebo čím zaujmout ty, kteří na jejich koncertě už byli a přemýšlí, zda mají jít znovu, a zhruba už vědí, jak bude program představení vypadat?

    Pro jedny jsou Alexandrovci držákem v až příliš rychle měnící se době, pro ty druhé zase zastaralým zkostnatělým tělesem. Najít zlatou střední cestu, jak nezklamat své věrné v tradici a zároveň přitáhnout zájem nové generace i tím, že obmění svůj program, by bylo ideálním řešením.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:02 úterý 19. září 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      14
    • Trapas
      9
    • Tvl
      9
    • Haha
      8
    • Sladký
      8
    • Cože
      7