Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Udženija o Hřibově „ocenění“: Nic neumí, je ostudou pro Prahu! Kolik nás to asi stálo?

    Alexandra Udženija se pustila do Hřiba. | foto: koláž Expresu

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se chtěl pochlubit svým úspěchem. Místo gratulací a chvalozpěvů na něj však míří kritika ze všech stran! Důvodem je fakt, že „ocenění“ za údajně skvělou práci pro Prahu dostal chorvatské neziskovky, která si kupuje fanoušky na sociálních sítích a na webových stránkách vydává modely z fotobanky za reálné lidi! Není divu, že mnozí rychle nabyli dojmu, že jde o placené PR na objednávku. Podobného názoru je také zastupitelka hlavního města a nově i starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), která se do Hřiba ostře pustila v reakci pro Expres.cz.

    Takové ocenění člověka potěší, lhal bych, kdybych říkal, že ne. Vnímám to hlavně jako motivaci do další práce a potvrzení, že jdeme správnou cestou,“ napsal na sociální síti Zdeněk Hřib, jehož organizace Mayors of Europe vybrala mezi pět nejlepších primátorů v Evropské unii.

    Organizace se sídlem v Chorvatsku ale působí na první pohled jako laciný projekt. Firma má například na svých webových stránkách fotografie stažené z fotobanky, které vydává za snímky reálných lidí. 

    Zvláštní je také to, že z oficiálních stránek není možné vyčíst, kdo pro firmu pracuje. V sekci kontakty je pouze jakási chorvatská adresa. Zakladatelem platformy má být jistý Vanja Sertić.

    Není tak divu, že se na sociálních sítích okamžitě začalo spekulovat o tom, že Hřibovo „ocenění“ je PR na objednávku.

    Například marketingový expert Martin Jaroš v jedné z diskuzí na Facebooku nastínil, že podle jeho odhadů mohla tahle „legrace“ stát magistrát až 10 tisíc dolarů (214 tisíc korun)!

    „Bylo by zajímavé vědět, kolik za tohle ocenění magoš zaplatil. Nám tyhle obskurní ceny obvykle nabízejí za kulantní poplatek 10 tisíc dolarů, výhra v příslušné kategorii je garantována. Vždycky jsem si říkal, že do těchto cen můžou jít jen opravdu zoufalé firmy nebo zoufalí politici, a vidím, že jsem měl pravdu,“ píše v diskuzi Jaroš.

    Projekt, který vyznamenal Zdeňka Hřiba, se původně věnoval adventu v jedné chorvatské vesnici, jak je poznat z metadat stránky webu.

    Kauzy si všímají už i někteří pražští politici. Například šéf pražské buňky hnutí ANO Ondřej Prokop Expresu sdělil, že se bude ptát vedení, kolik ta „legrace“ stála.

    „S kolegy se budeme na zastupitelstvu ptát, zda Praha nebo některé její organizace do této chorvatské PR organizace poslali peníze daňových poplatníků,“ napsal nám v SMS zprávě Prokop.

    Udženija: Hřib je ostudou pro Prahu, tohle fakt přehnal

    Redakce Expres.cz kontaktovala také zastupitelku hlavního města a nově i starostku Prahy 2 Alexandru Udženija, která Hřiba dlouhodobě kritizuje.

    „Digitalizace a transparentnost jsou zaklínadlo všech pirátů a takto to vypadá v praxi. Cinknuté pochybné hlasování v neexistující anketě. Dlouhodobě kritizuji pana primátora Hřiba za to, že nic neumí a pro Prahu neudělal nic kloudného. Jediné, co mu jde, je fotit se na sociální sítě. Tentokrát to ale fakt přehnal,“ reagovala pro Expres.cz Udženija.

    „Je namístě se ptát, kolik to Pražany stálo a jakou pokoutnou cestou se to zaplatilo. Napadá mě operátor ICT nebo jiná společnost, kde jsou piráti nasáčkovaní. Pan primátor Hřib je ostudou pro Prahu,“ dodala starostka Prahy 2.

    Redakci Expres.cz poskytla vyjádření tisková mluvčí a zároveň poradkyně pražského primátora Zdeňka Hřiba Martina Vacková.

    „Mayors of Europe je chorvatská informační a analytická platforma, kterou provozuje Centrum pro politické analýzy v Záhřebu. Primárně sleduje uplatňované postupy a pozitivní příklady práce mnoha evropských měst. Bez ohledu na to, zda jsou to malé, nebo velké obce. Mimochodem také zveřejňuje pozitivní příklady praxe od Londýna až po Ostravu,“ sdělila nám Hřibova poradkyně, která rázně odmítla spekulace, že by Praha za tuto anketu něco zaplatila.

    Zdeněk Hřib byl oceněn i renomovaným webem Politico a důvody ocenění jsou v tom reportu a ty jsou nezpochybnitelné. Praha ani Piráti nikdy této platformě nic neplatili,“ dodala mluvčí pražského primátora.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:38 pondělí 16. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      41
    • Haha
      30
    • Trapas
      11
    • Tvl
      7
    • Cože
      4
    • Sladký
      3