Exmoderátor a poslanec Juchelka o smrti svého syna: Rozbrečí mě i písničky v autě

Poslance Aleše Juchelku (43) si mnozí jistě pamatují jako moderátora pořadu Medúza. Tehdy mu dělal parťáka frontman kapely Kryštof Richard Krajčo (41). Před dvěma lety se Juchelkovi zhroutil svět. Zemřel mu milovaný syn Oliver (†10), který trpěl vzácným onemocněním metabolismu. O tragédii politik delší dobu nemluvil.

V rozhovoru pro server INFO.cz se Aleš Juchelka svěřil, že stále například nemůže poslouchat některé písničky, které mu syna připomínají.

„Skladby kapely Pink Floyd, hudba Sinéad O’Connor, soundtrack k filmu Piano nebo skupina U2 předtím provázely část mého života, a proto je mi u toho smutno. Jedu autem, uslyším některou píseň, musím pak zastavit na kraji silnice a dát si pauzu. Když slyším v rádiu písničku od Hany Zagorové ‚Usnul nám, spí‘, je to pro mě šílené, musím to okamžitě vypnout, protože mám u toho asociace spojené se synem. Sedím v autě a někdy brečím,“ říká poslanec.

Juchelkův syn Oliver trpěl nespavostí a hyperaktivitou. Postupem času jeho tělo začalo slábnout.

Později se ale ukázalo, že jde o velice vzácné onemocnění zvané mukopolysacharidóza typu III A, tzv. Sanfilippův syndrom.

„O nemoci našeho Olíka jsme se dozvěděli, když mu byly čtyři roky. Na léta to vykolejilo život celé rodiny. Přitom já jsem se v průběhu předminulého roku, kdy životní tragédie syna vrcholila, rozhodoval, zda mám kývnout na nabídku kandidovat do Poslanecké sněmovny. Nakonec jsem řekl ano, protože po zkušenostech s nemocí a smrtí Olíka jsem se chtěl věnovat sociálním věcem. Dnes přesně vím, co je v tomto směru dobře a co špatně,“ říká Juchelka.

Několik měsíců po smrti syna Olivera vstoupil Aleš Juchelka do vrcholné politiky a stal se poslancem. Kvůli tomu ještě nedokázal celou tragédii zpracovat.

„Pořád to bolí. Zcela se s tím vyrovnat nejde a asi ani nikdy nepůjde. Já to potřebuji ještě více zpracovat, abych se mohl úplně nadechnout a jít životem dál. I kvůli předvolební kampani v roce 2017 a politice jsem na to neměl dostatek času a soustředění. Další členové rodiny na to čas a prostor měli, vidím u nich, že to pro ně bylo očistné. Já jsem na tom zatím oproti nim hůř,“ vysvětluje bývalý moderátor, který má se svou manželkou Terezou ještě dvě děti.

Juchelka se v politice angažuje již několik let. V komunálních volbách v roce 2010 byl lídrem kandidátky TOP 09. Byl zvolen do zastupitelstva města Ostravy. Mandát se mu nepovedlo obhájit a v roce 2015 z TOP 09 vystoupil.

Po smrti svého syna se Juchelka začal v politice angažovat více v rodinných tématech.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:32 sobota 28. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 23
  • 21
  • 19
  • 19
  • 16