Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Schillerová si Stanjuru v Otázkách namazala na chleba: Patří mu to, tleskají diváci

    O místopředsedovi ODS Zbyňku Stanjurovi se mluví jako o novém ministrovi financí. Co od něj čekat? Jeho odpovědí se diváci Otázek Václava Moravce bohužel nedočkali. Z duelu s aktuální šéfkou resortu Alenou Schillerovou (za ANO) vyšel jako jasný poražený a moc nezazářil. A nebylo to proto, že nezvolil respirátor se třpytkami. Své oponentce sice neustále skákal do řeči, nic kloudného ale neřekl. Zmohl se jen na nářky a „tradiční“ osočování, že za všechno může dosluhující vláda.

    „Pan Stanjura, adept na nového ministra financí, jinými slovy přiznal, že předvolební hesla pětikoalice o ušetřených miliardách a čísla, která neustále mění, střílí od boku a nemá žádný schůdný plán a žádné relevantní podklady pro svá tvrzení a sliby,“ zhodnotila jeho výkon v Otázkách Václava Moravce Alena Schillerová.

    „Teprve vše budou propočítávat a hledat každou miliardu. Samozřejmě na úkor investic a lidí. Výsledek tohoto amatérismu: rozpočtové provizorium do konce března, s ním zmrazení platů státních zaměstnanců a omezení investic. Opravdu nepřeháním, pusťte si video!“ vyzvala ministryně financí, která svého oponenta strčila do kapsy nejen vybraným chováním, ale i poctivou přípravou.

    Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura se nedlouho předtím, než jeho jméno bude v souvislosti s postem ministra financí oficiálně potvrzeno, neukázal v příliš dobrém světle. Neustále skákal do řeči a pouštěl se i do podpásovek, které si měl odpustit.

    „Faktura? Vy víte, co to je?“ utrousil například směrem k Schillerové, která jeho trapné výpady raději nechávala bez povšimnutí.

    Skákání do řeči a další komunikační fauly byly bohužel jediné zbraně, které horký kandidát na ministra financí předvedl. V boji o diváka bohužel jiné nepoužil. Ti, kdo čekali recepty na řešení nejpalčivějších ekonomických otázek, které Česko sužují, se nedočkali. Nahradily je útoky na stávající vládu ve stylu: To ne my, to oni. 

    Schillerová se u Moravce nenechala vyvést z míry, a i když si Stanjura bral slovo, i když neměl, zjednala si pořádek i bez moderátora Václava Moravce. Navíc se mnohem úspěšněji vypořádala s kritikou.

    „Jsme připraveni podpořit návrhy nové vlády, pokud budou konstruktivní a budou mít přínos pro občany této země. Nechceme dělat naschvály jen proto, že jsme nyní opoziční stranou,“ zopakovala v průběhu Otázek několikrát.

    Například v otázce přehřátého pracovního trhu se pak se Stanjurou shodla a podpořila jeho návrhy. „Co se ukrajinských pracovníků týče, souhlasím s vámi, že je jich potřeba mnohem víc, také jsme se o to snažili. Bohužel jsme narazili na velký odpor odborů,“ nechala se slyšet s tím, že dobře ví, že Česko Ukrajince potřebuje a je nutné zjednodušit jejich zaměstnávání.

    Stane se Zbyněk Stanjura (ODS) ministrem financí?

    U diváků byla Schillerová jasnou jedničkou, stranické příslušnosti navzdory.

    „Alenko, samozřejmě jsem se dívala a již dopředu jsem byla připravena na vše a také se to vyplnilo. Skákání vám do řeči, Stanjura neměl jediný rozumný plán, vedl plané, neschopné řeči, které byly absolutně k ničemu. Panebože, to bude něco strašného, jak to v naší zemi dopadne?“ zhodnotila duel Zdena S., kterou Stanjura nepřesvědčil. Její komentář na sociální síti posbíral stovky pochvalných reakcí.

    „Pokud má pan Fiala alespoň trochu rozumu a chce opravdu být dobrým premiérem, požene toho Stanjuru svinským krokem do pryč,“ přisadila si Dana Ch., která by v křesle ministra velmi ráda viděla někoho jiného.

    Na argumentační prázdnotu zase upozornila divačka Dana. „Zase nic konkrétního. Všechno ví, všechno umí, se vším si poradí, ale když chcete konkrétní věc, tak nic,“ shrnula místopředsedův výkon, který byl neslaný a nemastný.

    „Pan Stanjura nemá o účetnictví žádné vědomosti, vy jste ho kolikrát dostala k tomu, že blábolil nesmysly,“ vzkázal Schillerové Jiří M. a nebyl daleko od pravdy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:15 úterý 8. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      650
    • Sladký
      101
    • Trapas
      79
    • Tvl
      26
    • Haha
      20
    • Cože
      4