Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Borůvková a její rasistický útok na českou novinářku: Z jakého jste chalífátu?

    Borůvková a její rasistické komentáře z pozice veřejně činné osoby. | foto:  Profimedia.cz

    Alena Borůvková je manželkou velvyslance Karla Borůvky, který byl nedávno ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem stažen ze své diplomatické funkce ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Za vše mohlo nejspíše veřejné její veřejné vystupování na sociální sítí Twitter, kde urážela státní úředníky i novináře. Jejím posledním „kouskem“ jsou rasistické útoky na českou novinářku.

    Není to tak dlouho, co bývalá kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Alena Borůvková znovu vstoupila do povědomí české veřejnosti. Její manžel byl odvolán z funkce velvyslance z Bernu rozhodnutím ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jenž k tomuto kroku přistoupil na základě chování Borůvkové na sociální síti.

    Její výroky jakožto osoby veřejně činné, nadto spadající do diplomatického sboru, poškozovaly Českou republiku a neslučovaly se s prezentací jejího muže ve funkci. Borůvková napadala (a stále napadá) jak úředníky zamini, tak české politiky a novináře, na jejím twitterovém účtu se během jednoho dne objeví na desítky urážlivých komentářů.

    Není tomu dlouho, co Borůvková odjezd své rodiny z Bernu přirovnala k transportu do Terezína a ministra Zaorálka k Hitlerovi, který by ji zplynoval, kdyby mohl. Po vlně další kritiky, které se jí opakovaně dostává, svůj účet načas zrušila. Jeho obnovení provází další vlna nevhodných výroků, tentokrát ryze rasistických.

    Borůvková si vyhlédla Leilu Chadalíkovou, editorku on-line sekce Reflex.cz, která okomentovala její tweet, kde si Borůvková stěžuje, že její účet napadli hackeři. „Borůvka jede bomby,“ napsala Chadalíková. Podobnou poznámku by Borůvková nejspíš přešla, na autorce ji ale zaujala její tmavší pleť a nezvyklé jméno, Chadalíková se totiž narodila ve Znojmě, otce má ale z Jemenu.

    Z jakého chalífátu přicestovala novinářka ze Znojma?

    „A vy jste do ČR přimigrovala z jakého chalífátu?“ zaútočila a tím její rasistické komentáře neskončily. „Tak hlavně, aby bomby nejela ona, už jednou jsem odmítla nastoupit do letadla s černou vdovou,“ vzkázala novinářce a i nadále postupovala ve stejném duchu.

    Leila Chadalíková pracuje jako editorka on-line sekce Reflex.cz.

    „Občas pár imigrantů naletí do do mrakodrapů na Manhattanu, btw... Už máte letecké oprávnění?“ ptá se novinářky s narážkou na teroristické útoky z 11. září. Na její odpověď, že výroky Borůvkové jsou přes čáru, pokračuje velvyslancova žena v urážení.

    21.dubna 2017 v 09:11, příspěvek archivován: 23.dubna 2017 v 23:48

    TOTO ovládne Evropu za 50 let. Tlusté a arogantní chadachadchacha... https://t.co/vOm7PSJRgk

    Chadalíkové nabízí přes Twitter baklavu, tradiční sladký pokrm zemí Blízkého východu, ručně tkané perské koberce, nazývá ji „kyselou okurkou“ v narážce na její rodné město proslulé znojemskými okurkami a vyhrožuje jí podáním trestního oznámení, není však jasné, za co by to mělo být.

    22.dubna 2017 v 11:56, příspěvek archivován: 23.dubna 2017 v 23:56

    Na migranty, kteří nedodržují pravidla chování v hostitelské zemi. Jinak, my jsme v Bernu jediné VV s vlastní kebabárnou) Naletěla jste mi) https://t.co/VH3txpfBrc

    22.dubna 2017 v 13:30, příspěvek archivován: 23.dubna 2017 v 23:59

    Když už nic nepomohlo, nasadili na mě "paní ze Znojma" skrývající svůj arabský původ, která používá slova jako bomby-) Nice. Indeed.

    Přestože komunikace je hlavně jednostranná, Chadalíková je terčem neustávajících rasistických a xenofobních výroků týkajících se jejího původu.

    To, co by v běžné komunikaci dvou neznámých uživatelů sociální sítě bylo jinak bráno jako původní neškodná výměna názorů, dostává jiný rozměr v momentě, kdy je Borůvková osobou veřejně činnou a součástí diplomatického sboru placeného ze státních peněz. Vůči původu Chadalíkové její výroky neustávají již třetím dnem.

    Dříve Borůvková hojně napadala novináře Jindřicha Šídla a jeho v té době těhotnou manželku, též novinářku, Terezu Šídlovou, dále komentátora serveru Novinky.cz Alexandra Mitrofanova, stejně tak neustává v osobních atacích proti Lubomíru Zaorálkovi a mluvčí ministerstva zahraničí Michaele Lagronové.

    Twitterový účet Aleny Borůvkové byl již několikrát zrušen a dotčené osoby, včetně účtu zamini, si Borůvkové profil zablokovaly.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 22. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      51
    • Trapas
      27
    • Haha
      15
    • Sladký
      15
    • Tvl
      13
    • Cože
      10