Muslimka z Teplic mistryní v taekwondu: Jak se k jejímu vítězství postavil český Facebook?

Možná si vzpomínáte na talentované děvče jménem Albatool Jahaf, které vyhrávalo jednu sportovní soutěž v taekwondu za druhou. Kromě exotického jména na ní pozornost přitahuje ještě jedna věc – šátek, který nikdy nesundává z hlavy. Přestože se Batul, jak jí říkají přátelé, může pyšnit zlatem, musí čelit hrubým útokům a urážkám!

Albatool Jahaf, zvaná kamarády jednoduše Batul, původem z Jemenu, avšak od narození žijící v Teplicích, měla odjakživa ráda sport. Když se začala věnovat taekwondu, musela čelit mnoha předsudkům. Aby se děvče věnovalo bojovým sportům, bylo pro řadu lidí nepřekonatelným problémem. Prorokovali jí rychlý pád, ale Batul se nevzdala a brzy se na soutěžích začala umisťovat na prvních místech.

Batul se sice pyšní zlatem, ani to jí však neochrání před hatery.

17. června byla za svou snahu odměněna jaksepatří, stala se totiž ve své kategorii mistryní republiky v taekwondu. Ačkoli by člověk čekal, že se nyní konečně dočká zaslouženého uznání, opak je pravdou. Batul je totiž muslimka a svůj šátek, který začala nosit ve 14 letech z vlastní vůle, neodkládá ani při sportu. Prý proto, aby reprezentovala dvě věci, na které je hrdá – Českou republiku, jejíž je občankou, a také svou víru, která ji pojí s rodným Jemenem.

To se však neshledává s pochopením, a tak se Batul musí vypořádávat s drsnými útoky na sociálních sítích. Všechny urážlivé příspěvky z diskusí sice kdosi smazal, ale dívka minimálně některé určitě přehlédnout nemohla. Nelze než jí popřát, aby si z urážek nic nedělala. Hodnotit očividně talentované sportovce podle víry, barvy kůže nebo národnosti je totiž v dnešní době opravdu smutné...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 1:05 čtvrtek 19. října 2017. Anketa je uzavřena.

  • 156
  • 40
  • 25
  • 21
  • 19
  • 15