Miliardová ztráta a zoufalý boj o záchranu. Airbnb zvažuje, že definitivně opustí Prahu

Služba Airbnb v posledních letech raketově rostla a svému majiteli vynesla miliardové bohatství. Zatímco si společnost mohla mnout ruce, v některých oblastech se z Airbnb stal – minimálně podle vyjádření politiků – veřejný nepřítel. Válku proti tomuto podnikání vede i Praha, kde se dlouho nedařilo nabídku regulovat a počet pronajímaných bytů stále narůstal. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se z Pražanů stali cizinci ve vlastním městě a vše pohltil turismus. Koronavirus ale zamíchal kartami.

Pandemie koronaviru prakticky zastavila turismus ve světě. Tvrdě na to doplácí nejen jednotlivá města, jako například Praha, ale i řada poskytovatelů ubytování společně s Airbnb.

Že je situace vážná, potvrdil v rozhovoru pro deník The Times zakladatel společnosti Brian Chesky. Podle něj teď čekají firmu změny, které mohou výrazně ovlivnit životy Pražanů.

Kvůli pandemii přišla společnost nabízející sdílené ubytování o více než miliardu dolarů. Jak teď plánuje zachránit svou existenci?

Podle Cheského se musí Airbnb vrátit k myšlence, s níž začínalo. Roli velkého hráče v metropolích by měla nahradit myšlenka ubytování v méně známých destinacích.

Mezi turisty „profláklá“ Praha v tomto konceptu zjevně figurovat nebude, navíc ve chvíli, kdy vedení města není Airbnb zrovna nakloněno, mírně řečeno.

„Náš růst byl příliš rychlý, dělali jsme kvůli tomu velké množství chyb. Teď je třeba se poučit, posunout se dál a zamyslet se nad tím, jaký dopad má naše služba na města a komunity, které v nich žijí. Musíme začít znovu,“ řekl Chesky, který si zjevně sype popel na hlavu.

Airbnb podle něj upřednostnilo svůj byznys před životy lidí ve městech, kde bydlení nabízeli.

Chesky ke svému „prozření“ došel ve chvíli, kdy se svět podle něj dramaticky změnil. Opět vinou koronaviru, který turismus, jak jsme ho do té doby znali, převrátil vzhůru nohama.

„Byl jsem kapitán lodi, hezké lodi. Vše bylo zalité sluncem a najednou nás zasáhlo torpédo. Přišli jsme o většinu byznysu. A ztratili více než miliardu dolarů na zrušených rezervacích,“ uvedl zakladatel společnosti, jehož jmění je odhadováno na tři miliardy dolarů.

Teď se jeho jmění ztenčuje a sám si ve snaze zachránit svou „hezkou loď“ odmítá vyplácet mzdu alespoň do konce tohoto roku.

Změnu politiky Airbnb lidé žijící v Praze zřejmě pocítí velmi rychle. V rámci služby by v budoucnu měli bydlení inzerovat jen menší hostitelé, velcí hráči by měli mít smůlu. 

Zakladatel Airbnb Brian Chesky naznačil konec společnosti v Praze.

„Máme zájem o jedinečná ubytování. Ať už by je nabízel jednotlivec, nebo firma, musí být autentická,“ slibuje Chesky.

Novinkou v přístupu americké společnosti bylo umožnění bezplatného stornování objednávek. To bylo obecně vnímáno jak vstřícné gesto k zákazníkům, ale zároveň to znamenalo komplikace pro všechny, kteří si za posledních několik let udělali z pronajímání bytů živnost.

„Zisky jsou teď jedna velká nula. (...) Způsobuje nám to naprosto zásadní problémy: od plateb energií po hypotéku a placení dalších závazků,“ přiznal už na jaře jeden z Čechů, který byty pronajímal turistům.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:50 čtvrtek 10. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 97
  • 38
  • 37
  • 37
  • 36
  • 36