Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Regulovat Airbnb chtějí všechny partaje, SPD z platformy dělá nástroj ďábla

    I v Praze zažívá Airbnb hotový boom. Radost z toho nemají hoteliéři, mnozí obyvatelé ani radní. | foto: Profimedia.cz

    Taxislužba Uber nebo portál pro zprostředkování ubytování Airbnb, to jsou asi nejznámější zástupci sdílené ekonomiky, která je v poslední době v Praze hodně diskutovaným tématem. Vedení hlavního města volá po zákonu, který by řešil ubytovávání přes Airbnb. Poskytovatelé by měli nově povinnost poskytnout údaje o ubytovaných, Praha by ráda zavedla i možnost regulovat Airbnb vyhláškou. Jak se ke stále oblíbenější službě staví politické strany?

    „Razie proti Airbnb je v pořádku, jde o čistý byznys, celá řada pronajímatelů nedodržuje zákonné povinnosti,“ říká v rozhovoru pro server Aktualne.cz politoložka Kateřina Smejkalová. Musíme se ptát, jestli je pro nás důležitější, zda mají pražští rezidenti kde bydlet, nebo zda k nám přijedou turisté. Dodává navíc, že Praha láká nevýhodnou formou turismu, nejvíc totiž táhne levný alkohol.

    Pirátská strana tento model podnikání podporuje, požaduje ale, aby provozovatelé příslušných služeb soutěžili s tradičními službami za férových podmínek. Pro lidi pracující v jednom sektoru by měly platit shodné podmínky bez ohledu na to, zda pracují pro klasickou, nebo sdílenou službu. Všichni také musí platit daně, stejně jako daně musí platit i platformy, které služby zprostředkují.

    „Musíme regulovat Airbnb a podpořit družstevní a nájemní bydlení. Jinak budeme mít v Praze jen hodně drahých bytů skoupených zahraničními investory, které si místní nebudou moci dovolit,“ uvedl pražský volební lídr Pirátů Zdeněk Hřib.

    Pro regulaci se vyslovila ČSSD. Strana by ráda tuto formu služeb regulovala tak, aby se využil potenciál pro ekonomický růst a zlepšení kvality života a zamezilo se nekalé konkurenci. Důraz, podobně jako Piráti, klade strana i na daňovou povinnost a to, aby se jí dotčené strany nevyhýbaly.

    ODS se sice ve svém programu o sdílené ekonomice jako takové nezmiňuje, její představitelé se vyjádřili pro regulaci a jasné nastavení pravidel, jinak jí ale dávají zelenou. Zády se k novým službám nechce stavět ani TOP 09. „Pokud se Airbnb nebude regulovat, tak tady sice budou občané na papíře, kteří ale ve skutečnosti budou bydlet někde jinde, zatímco budou výhodně pronajímat byty cizincům přes Airbnb,“ řekl k tomu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

    Rovné podmínky a podpora sdílené ekonomiky, to zaznívá ze sídla hnutí ANO. I jejich špičky ale volají po regulaci, na tom se ve výsledku shodnou téměř všechny politické strany.

    „Klíč ke zlepšení současné situace vidím především ve vytvoření podmínek pro výstavbu nových domů a bytů tak, aby jejich cena přestala raketově růst. Regulací a zabráněním zneužívání krátkodobých pronájmů prostřednictvím známých platforem můžeme dosáhnout jejího snížení, což už se v některých zemích EU podařilo,“ řekl k tomu za hnutí Petr Stuchlík, který by se rád stal novým pražským primátorem.

    Svérázně ke zmíněné platformě, která v Praze raketově roste, podobně jako ceny nových bytů a pronájmů, přistupuje SPD.

    „Lidé, kteří toto ubytování využijí, nepodléhají na rozdíl od hotelů nahlašovací povinnosti, a tak je velké nebezpečí, že se někde ve vašem okolí může prostřednictvím této služby ubytovat jakýkoli vyznavač Alláha s teroristickými úmysly,“ říká poslanec Okamurovy strany Radek Rozvoral.

    Zatím jediný vyznavač Alláha s údajnými teroristickými úmysly k nám přijel ze Slovenska a pět let tady pracoval. A žil v nájemním bytě...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:22 čtvrtek 17. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      7
    • Sladký
      7
    • Haha
      6
    • Cože
      6
    • Trapas
      6
    • Tvl
      6