Česko jako ráj bytových podvodníků: Hlavně přes Airbnb tahají z lidí statisíce!

Špatná bytová situace v Česku nahrává podvodníkům. Ti se nejčastěji zaštiťují službou Airbnb. | foto: Profimedia.cz

Nevalná bytová situace v celé zemi bohužel čím dál více nahrává podvodníkům. Protože se řada Čechů při hledání pronájmu dostává do zoufalé situace, často pak při snaze co nejdříve ji vyřešit ztrácejí ostražitost a jsou schopni klidně poslat peníze na zálohu a kauci na účet úplně cizímu člověku. Jak ukazuje případ z Prahy, nyní podvodníčci způsob, jak lidi obírat o peníze, ještě vyšperkovali. Například přes službu Airbnb si krátkodobě pronajmou byt a následně se tváří, že jim patří, a hledají do něj nájemníky. Klidně tak svoje oběti provedou bytem, jako by šlo o standardní prohlídku!

Hledání pronájmu je zejména ve velkých městech hodně velkým oříškem. Zájemci musí obejít klidně i několik desítek bytů, než narazí na ten pravý. Z toho důvodu pak propadají v zoufalství, ztrácejí ostražitost a jsou schopni kývnout na cokoliv, jen aby se mohli konečně zabydlet.

A právě to je ideální příležitost pro podvodníky. Ti jsou zejména v posledních měsících a letech mimořádně aktivní a daří se jim z důvěřivců tahat peníze klidně i po desetitisících. Často stačí, že se naoko zaštiťují například službou Airbnb, což je společnost, která lidem pomáhá zprostředkovávat pronájem ubytování po celém světě.

Příkladů existuje několik, jmenujme například jeden z těch nejaktuálnějších. Pardubický deník v lednu upozornil na případ, kdy dosud policii zřejmě neznámý podvodník vylákal minimálně z neuvěřitelných 31 podvedených osob, nejčastěji právě z Pardubic, za období od loňského dubna více než půl milionu korun.

Stačilo k tomu jediné: cenově výhodný inzerát. Jak deníku popsal jeden z poškozených, podvodník nabízel například plně zařízený a vybavený byt v centru Pardubic za něco málo přes 6 tisíc + zálohu (celkem 13 250 korun). Pronájem za ty nejmenší byty ve městě se přitom pohybuje kolem devíti tisíc.  

Airbnb je služba lidí pro lidi.

Pokud pachatel (či pachatelé) postupoval ve všech případech obdobně, je až k nevíře, že se mu podařilo oklamat tolik lidí. Ti totiž museli mávnout rukou hned nad několika zcela evidentními nesrovnalostmi. 

První z nich byla, že inzerát původně popisoval pronajímatele jako ženu, po kontaktování ovšem začal se zájemci komunikovat jakýsi Marian Hrabec. Ten požadoval, aby byla na účet ve Španělsku provedena platba za kauci a zálohu, a to ještě před prohlídkou bytu.

Pak přišla na řadu i zmiňovaná snaha zaštítit se světoznámou společností Airbnb. Podvodník zájemcům o pronájem napsal, že klíče od bytu i se smlouvami doručí právě prostředník této společnosti, a to jakmile přijde potvrzení o platbě. I přes takto mimořádně podezřelý postup se nejméně 31 lidí nechalo napálit.

Divadlo i s prohlídkou

Ještě mnohem mazanější trik si na oběti připravil podvodník v Praze. FTV Prima upozornila na případ dvou dívek shánějících bydlení, které skrze číslo uvedené v inzerátu kontaktovaly údajného vlastníka. Ten jim sice odpověděl z jiného telefonního čísla, jinak se ale vše zdálo být v pořádku.

Jak jedna z dívek popisuje i na svém Facebooku, s údajným majitelem se dívky nejen sešly, ale on je dokonce společně se svou přítelkyní bytem provedl. Hodinu pak spolu prý dokonce seděli a řešili všechny náležitosti, načež následoval i podpis smlouvy a zaplacení prvního nájmu a zálohy. Dohromady šlo o 22 500 korun.

Následně se obě dívky i údajný majitel domluvili, že on udělá kopii klíčů a další den jim je předá. Ještě druhého dne skutečně zájemkyně kontaktoval, jenže na následnou schůzku se nedostavil a přestal reagovat na telefonáty.

Dívkám pak došlo, že se staly obětí podvodu. Kontaktovaly policii i firmu FQI Trust investiční fond, protože podvodník se jim představil jako její zaměstnanec. Dozvěděly se, že firma byt skutečně vlastní, pronajímá ho však italskému podnikateli, který ho dále krátkodobě podnajímá turistům. A tady se dost možná opět dostáváme k Airbnb.

„Minulý týden jsem měl jednoho českého zákazníka na šest dní. A tento muž si mě zablokoval, když jsem chtěl, aby mi vrátil klíče,“ řekl Primě zmíněný Ital Antonio Salaris.

Je tedy vysoce pravděpodobné, že mazaný podvodníček našel způsob, jak při tahání záloh a kaucí od nicnetušících zákazníků působit do poslední chvíle co nejvěrohodněji. Zřejmě si byt skrze Airbnb krátkodobě pronajal a zkrátka se tvářil jako jeho vlastník.

Pavel Doležal z firmy FQI Trust prozradil, že podvodník se za jejího zaměstnance nevydával poprvé. Zcela zjevně tak po Praze řádí podvodník, který obdobným způsobem mohl podvést mnohem více lidí.

„V minulém týdnu jsme byli informováni, že několik osob bylo poškozeno jednáním dosud neznámých pachatelů, kterými byli žena a muž, kteří se vydávali za statutárního zástupce FQI Trust a jeho asistentku,“ řekl.

Jak nenaletět?

Jak je tedy vidět, spousta podvodníků vidí v kšeftování s byty cestu, jak rychle a jednoduše přijít k penězům. Rad, jak jim nenaletět, je několik.

Tou hlavní je být v případě shánění pronájmu obezřetní a při sebemenší pochybnosti raději couvnout. V žádném případě byste neměli nikomu posílat dopředu peníze, aniž byste danou nemovitost osobně navštívili.

Pamatujte také na důležitou věc. Pokud se někdo odvolává na službu Airbnb, myslete na to, že veškerá domluva či provádění transakcí probíhá výhradně přes stránky společnosti. Pokud po vás tedy například někdo bude chtít zaplatit převodem na účet, jde nepochybně o podvod.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:53 úterý 6. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 19
  • 19
  • 17
  • 16
  • 11