Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Agrese za volantem je stále častější, pandemie koronaviru ji ještě umocňuje

    Sedm z deseti řidičů se alespoň někdy nechá vyprovokovat k agresivní jízdě, upozorňuje kampaň „Agresivita zabíjí“. A protože se v době pandemie koronaviru situace na českých silnicích nezlepšila, ba právě naopak, výmluvné spoty se silnými příběhy se teď objevují ještě častěji.

    Agresivita za volantem může mít tragické následky, varuje Česká asociace pojišťoven (ČAP) v preventivní kampani Agresivita zabíjí, na níž spolupracuje Besip i Policie ČR. Češi jezdí rychle, nedodržují bezpečnou vzdálenost a občas ani nedávají přednost tam, kde by měli. Málokdo si uvědomuje, že nebezpečné jsou i reakce ostatních řidičů na tyto situace. 

    „Každý z nás to zná, každému z nás se to stává. Kdo kdy nebyl na pokraji toho, aby při řízení ztratil nervy, nebo naopak v situaci, že na něj někdo nevhodně troubil či gestikuloval? Naše společnost je pod tlakem a tato kampaň reaguje na to, co zažíváme v silničním provozu každý den: málo slušnosti, hodně agrese,“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

    Vysokou míru agresivity na českých silnicích dokazují i výsledky průzkumu, který vznikl před realizací kampaně. Spouštěčem je mnohdy chování jiných účastníků silničního provozu, a to nejen nebezpečné praktiky, jako je myškování nebo vybrzďování. Víc než třetina tázaných přiznává, že je „do varu“ přivede pouhá pomalá jízda jiných řidičů. 

    „Negativní emoce se snadno šíří a agresivita tak spouští řetězovou reakci, která zvyšuje riziko vážných nehod,“ varuje Jan Matoušek.

    Z průzkumu, který pro ČAP provedla agentura STEM/MARK, mimo jiné vyplynulo, že 88 procent lidí je přesvědčeno o vzrůstající agresivitě řidičů, za agresivního řidiče se přitom považuje jen 5 procent z nich. Alarmujících 78 procent řidičů při jízdě někdy překračuje povolenou rychlost a 63 procent nedodržuje bezpečnou vzdálenost. Téměř každý desátý řidič už někdy záměrně vybrzďoval vozidlo za sebou.

    „Překvapilo nás, kolik dotazovaných dokáže rozpoznat projevy agresivní jízdy u ostatních, avšak u sebe samých potřebný náhled postrádají. Projevy vlastní agrese si uvědomí teprve tehdy, když jsou dotazováni na reakce při konkrétních dopravních situacích,“ komentuje výsledky šetření Jan Matoušek.

    Moje auto, můj hrad

    „Automobil bohužel dává řidičům podobný pocit anonymity jako virtuální prostředí. Někteří řidiči mají falešnou představu, že musí vychovávat nebo trestat ostatní řidiče za jejich chování. Přitom jedna negativní akce většinou vyvolá další reakci. Agresivní konflikty dostávají do nebezpečí jak ty nejbližší, se kterými cestuji, tak i ostatní účastníky silničního provozu. Nejlepší obranou je defenzivní jízda,“ upozorňuje vedoucí oddělení Besipu Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

    „Pokud jde o nejzávažnější projevy agrese na silnicích, jako je lepení se na vozidlo před sebou, vybrzďování, vysoká rychlost v místech, kde se pohybují chodci a cyklisté, či nebezpečné předjíždění, je třeba jasně trestat a přitvrdit postihy za takový způsob jízdy,“ dodává.

    „Prázdnější silnice se projevují v tom, že řidiči cítí větší prostor. Právě to vede i k vyšší rychlosti. Řidiči mají pocit, že ve chvíli, kdy je na silnici prázdno, jim vlastně nemá kdo překážet,“ popsal aktuální situaci Neřold pro Českou televizi.

    Stupňující se agresivitu řidičů potvrzuje také ředitel dopravní policie ČR plk. Jiří Zlý. „Agrese na silnicích je velmi obecný pojem. Jako dopravní policisté se však v terénu téměř neustále setkáváme s jejími konkrétními projevy, kterými jsou rychlá jízda, riskantní předjíždění či vědomé nerespektování pravidel silničního provozu,“ říká.

    „Na počátku sledu událostí s tragickým koncem však nemusí být jen velký vztek, ale i zdánlivě nevinné rozzlobené gestikulování nebo netrpělivé troubení,“ varuje Jiří Zlý.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:11 pondělí 7. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      11
    • Haha
      7
    • Cože
      7
    • Trapas
      6
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5