Násilí a hořící mešity. Kurdové a Turci válčí v ulicích Německa

Útok turecké armády na Kurdy obývaný Afrín už není zdaleka jen záležitostí Blízkého východu. Válečný konflikt se totiž v posledních dnech přesunul i do Německa, kde policie na mnoha místech registruje případy žhářství a vandalismu a dochází také k hromadným střetům mezi místními Turky a Kurdy. Radikálové z řad Kurdů navíc hrozí útoky po celé Evropě.

Poblíž hranic Turecka se Sýrií probíhají v posledních týdnech boje o město Afrín. To měli ještě donedávna v držení syrští Kurdové, Turci však jejich ozbrojené jednotky považují za teroristy a od hranic je chtějí odehnat.

A zatím se jim daří. Před několika dny turecká armáda úspěšně pronikla do ulic města a oznámila, že kurdské Lidové obranné jednotky (YPG) postupně vyhání. Jenže Kurdové tvrdí, že za cenu toho nejhoršího – masakru na civilistech. A nevraživost mezi oběma stranami eskaluje natolik, že citelně zasahuje i Evropu.

Nejvíce ji pociťuje Německo, kde mají jak Turci, tak i Kurdové silné zastoupení. Kurdští aktivisté zde vyzývají k protestům, situace je ale mnohem horší a v podstatě se dá říct, že se válka mezi oběma stranami přelila do Evropy. Na několika místech totiž došlo k řadě žhářských útoků a násilných střetů.

V berlínské čtvrti Reinickendorf například lehla popelem mešita, do jejíž oken naházeli neznámí útočníci zápalné lahve. Kromě několik dalších mešit se pak terčem útoků stávají i restaurace, obchody či automobily. Před více než týdnem navíc došlo k hromadnému střetu Kurdů a Turků na letišti v Düsseldorfu a bylo zde zraněno několik lidí.

Takhle dopadl jeden z útoků.

Jak ale především na sociálních sítích varují radikální Kurdové, může být i mnohem hůře. Například hnutí Nûçe Ciwan zveřejnilo seznam tureckých velvyslanectví a konzulátů v Evropě, které by se mohly stát cílem pomsty za ofenzivu v Afrínu. Že nejde jen o plané výhrůžky, se přesvědčili v dánské Kodani, kde turecká ambasáda hořela v noci na úterý.

„Přeneseme válku proti tureckému fašismu a proti všem, kteří ho podporují, do ulic metropolí,“ hlásí pak třeba radikální skupina Fight4Afrin a dodává: „Válku válce!“

Může snad násilí v Německu eskalovat ještě více? „Potenciál k násilí v Německu poroste úměrně s tím, jak bude válka v Sýrii delší a brutálnější,“ potvrzuje analytik Centra tureckých studií v Essenu Caner Aver.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:00 čtvrtek 19. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6