Zelenooká Afghánka z nejslavnější obálky světa má průšvih, hrozí jí až 14 let

Krásná mladá dívka, v jejíchž pronikavě zelených očích se mísí strach, bolest, tíha zkušeností, kterými si neměla nikdy projít, ale i síla a odvaha. Taková je Afghánka Šarbat Gula na slavné obálce National Geographic. Dnes čtyřicetiletá žena čelí dalšímu problému. Hrozí jí totiž vězení za ilegální život v Pákistánu.

Život na černo v Pákistánu a výroba falešných dokladů pro ni a dva muže, které vydávala za své syny. Taková jsou obvinění proti Šarbat Gula (44), slavné afghánské ženě, které nyní hrozí 5 až 14 let ve vězení a následné vyhoštění.

Státní policie si pro Šarbat přišla v úterý, nyní je ve vazbě. V případu policie podezřívá dva strážníci, kteří měli ženě pomáhat s falešnými průkazy totožnosti.

Dnes čtyřicetiletá žena s dobovým výtiskem National Geographic.

Ani sláva ji tak zřejmě před kriminálem nezachrání. Šarbat je totiž ona legendární dívka z obálky National Geographic, jejíž světle zelené oči se vryly do paměti tisíců lidí po celém světě.

Její obrázek pořídil v roce 1984 v pákistánském uprchlickém táboře fotožurnalista Steve McCurry. Tehdy dvanáctiletá Šarbat se v kempu ocitla, když utíkala před válkou v rodné zemi. Tam se vrátila v roce 1992, už s manželem, se kterým má tři dcery. Po čase ale uprchla zpět do Pákistánu.

O tom, že je hvězdou v očích mnoha lidí, dlouhá léta nevěděla. Stejně tak, dlouho nebyla známá ani její totožnost. V roce 2002 se ale McCurrymu osobně podařilo ji vypátrat. Afghánská Mona Lisa, jak se jí říkalo, se tak stala člověkem z masa a kostí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 24. února 2017. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 20
  • 20
  • 17
  • 14
  • 13