Plakal i jeho pes! S hrdinou Tomášem Procházkou se loučila rodina, Zeman a věrný přítel

Na vojenské letiště ve Kbelích byla převezena rakev s ostatky vojáka Tomáše Procházky (†42), který byl zabit během pondělního útoku v Afghánistánu. Na letišti čekala rodina zemřelého a přítomen byl i prezident Miloš Zeman. Rakev vynesli za doprovodu smuteční hudby a německého ovčáka, který s Procházkou sloužil. Během posledního rozloučení pes vyl!

V noci ze středy na čtvrtek přistál na vojenském letišti ve Kbelích vojenský speciál, který přivezl ostatky vojáka Tomáše Procházky. Ten zemřel po útoku v provincii Herát. Rakev vynášela čestná stráž za doprovodu smuteční kapely a německého ovčáka, který s vojákem sloužil v Afghánistánu.

Poté, co byla rakev zahalená do české vlajky položena na černý katafalk, promluvil vojenský kaplan Petr Šabaka a zazněla státní hymna. Následně byla rakev přenesena do pohřebního vozu, kde se s padlým vojákem rozloučili jeho blízcí.

Kromě představitelů ministerstva obrany se s Tomášem Procházkou přišel rozloučit také prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka.

Bylo mi ctí vzdát dnes o půlnoci Tomášovi hold. Poprvé v životě jsem slyšela německého ovčáka plakat a viděla nejvěrnější bytost na světě chránit rakev... Dívám se do nebe a tečou mi slzy. Vážený pane štábní praporčíku, děkuji Vám za službu vlasti. Nikdy nezapomeneme!“ napsala na Twitteru předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:50 pátek 22. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 13
  • 12
  • 12
  • 8
  • 5