Ženy pomsty: Na afghánských hranicích s islamisty bojují babičky se samopaly

Aby pomstily své zavražděné milované, ale také pro to, aby ochránily slabší a ve finále i samy sebe. Proto se afghánské ženy vyzbrojily samopaly a vytvořily zcela ženskou rotu na severu země. Vláda tam podle nich poslala málo vojáků, a tak vzaly situaci do vlastních rukou. Nejstarší z nich, Aji Džamalové, je už osmdesát let.

V listopadu jich bylo 45, dnes už je to něco přes stovku. Afghánské ženy z provincie Džúzdžán na severu země vzaly do rukou samopaly proto, aby se pomstily. Na kom? Na Tálibánu a také na bojovnících Islámského státu.

S ženami bojuje i Gulab Rizová, která po smrti manžela zabila 24 teroristů...

Většina z nich kvůli teroristům přišla o muže a syny, ale i o další členy rodiny, mnoho z nich také o střechu nad hlavou nebo rovnou celou vesnici, kterou válečníci druhé strany srovnali se zemí.

Bojovnice, které si před světem důkladně zakrývají tváře barevnými šátky, jsou různého věku. Nejstarší členkou je údajně osmdesátiletá Aji Džamalová, která bojuje na počest svých dvou zabitých synů.

Jednotka se dala dohromady mimo jiné i proto, že podle žen vláda na sever země...

Není to však jen touha po krvi nepřátel, která je pohání kupředu. Podle velitelek ženské armády vláda neposlala do jejich části země dostatek sil, a proto musí sebe i ostatní chránit samy.

Jsou odkázané na milodary a kořist, policejní velitel provincie plukovník Abdul Hafíz Haši by ale z roty rád udělal plnohodnotnou součást afghánských ozbrojených sil.

Prozatím si ale dámy se samopaly všechno „šéfují“ samy. Samy si určily systém velení a rozdělují si mezi sebe určené sektory, které mají na starosti. Zacházet se zbraněmi se musely naučit a pořád jsou v tom trochu neobratné, stojí za nimi ale výsledky.

Členkou roty je totiž i Gul Rezová, známá jako „afghánská matka, která zabila 24 Tálibů“. Kvůli organizaci přišla o syna policistu, kterého jí zastřelili přímo před očima.

V boji ji pomáhá její dcera Fatima. Další bojovnice, Navruz Chalaová, se účastnila už pěti bojových akcí, třiapadesátiletá Zarmina zase během útoku na policejní stanici zabila 7 teroristů s jednadvaceti kulkami.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:40 středa 10. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 12
  • 11
  • 10
  • 10
  • 10