Populisté se hlásí o slovo, Okamura chce jednat: Co může vyvolat smrt českého vojáka?

Od srpna je to třetí útok na české vojáky v Afghánistánu a čtvrtá smrt jednoho z nich. Rotný Tomáš Procházka padl po střelbě na základně Šindánd v afghánské provincii Herát a okamžitě se začalo spekulovat o budoucnosti zahraničních misí. Někteří chtějí větší bezpečnost vojáků, jiní by je nejradši odvolali zpět do Česka. Co všechno se nyní bude dít?

Od smrti rotného Tomáše Procházky neuběhl ani den a už se rozjela lavina všemožných diskuzí. V první řadě se pomalu potvrzuje očekávané – další útok na české vojáky je vodou na mlýn populistů. 

Sociální sítě už zahlcují jedovaté komentáře o žoldácích a okupantech, kteří místo aby bránili vlastní zem, za peníze zabírají cizí. A že s podobnou odezvou musejí počítat.

Některé politické subjekty si zase na smrti vojáka Procházky nepochybně budou chtít nahnat body, stejně jako tomu bylo v případě srpnového útoku, který nepřežila trojice Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek.

Rotný Tomáš Procházka, který padl v Afghánistánu.

Například Tomio Okamura na svém Facebooku tehdy prohlašoval, že SPD s vysíláním českých vojáků do Afghánistánu, z něhož chce prý NATO vytvořit svůj protektorát, nesouhlasí.

„Jsme přesvědčeni, že Afghánistán je třeba nechat Afgháncům a nenutit jim politické ani jiné pro ně cizí modely života. Ať ve své zemi žijí, jak chtějí, a za své peníze. Terorismus nám dnes hrozí především kvůli imigrační a multikulturní politice EU. Naše vojáky budeme potřebovat doma,“ napsal Okamura.

Zástupci SPD dnes během tiskové konference podobná slova skutečně zopakovali. Oznámili dokonce, že budou shánět podpisy k ustanovení mimořádně schůze Poslanecké sněmovny, na níž by se měla projednávat budoucnost vojenských misí v Afghánistánu.

Stejně tak se na smrti českých hrdinů svezli i komunisté. „Kapitalistické velmoci USA, Francie, Velká Británie ve snaze přerozdělit si svá světová panství vytvářely a podporovaly vznik terorismu proti legitimním vládám v jiných zemích. Když se tento terorismus obrátí proti nim, nejsou schopny mu čelit,“ oznámili už v srpnu. Také oni budou nepochybně chtít význam zahraničních misí znovu zpochybnit.

Babiš chce řešit bezpečnost

Další věc, která přichází po útoku na přetřes, je bezpečnost českých vojáků na misích v Afghánistánu. Jak bylo zmíněno, šlo již o třetí útok a čtvrtou smrt v krátké době.

Otázku nyní nastolil premiér Andrej Babiš, který kromě kondolence rodině Tomáše Procházky na Facebooku informoval, že bude hovořit s ministrem obrany Lubomírem Metnarem. Zajímat ho budou potenciální řešení, jak podobným tragédiím předcházet.

Samotný Metnar dostal otázku na bezpečnost vojáků i během dnešní tiskové konference. Prohlásil, že armáda bude zkoumat konkrétní případ pondělního útoku a bude se snažit eliminovat hrozbu obdobných případů.

Útok, jehož následkem Tomáš Procházka padl, byl ovšem velmi neobvyklý a nepředvídatelný. Provedl ho člen afghánských bezpečnostních sil, tedy přímý spolupracovník koaliční armády – afghánské vojáky armáda mentoruje například v chování během boje. Šlo o podlý útok přímo na základně, který vojáci zkrátka nemohli čekat.

Tomáš Procházka zemřel v Afghánistánu.

„Co se týče tvrdé ochrany jednotek, jsme na sto procentech. Máme jasná pravidla, jasná kritéria. Koncept mentorování budeme znovu posuzovat,“ vysvětlil náčelník generálního štábu Aleš Opata. 

Změna v systému spolupráce by tedy nastat mohla. Klíčové by mohlo být například přísnější posuzování jednotlivých afghánských vojáků. Existuje totiž i varianta, že útočníka do řad bezpečnostních sil nastrčilo teroristické hnutí Tálibán.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:45 středa 20. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 11
  • 11
  • 10
  • 8
  • 7