Čeští vojáci šli na kobereček kvůli smrti vězně, který měl zabít jejich kolegu

Čeští vojáci a jejich američtí kolegové jsou v Afghánistánu vyšetřováni kvůli smrti afghánského vězně. Ten byl vyslýchán v souvislosti se zabitím českého vojáka, rotného Tomáše Procházky, který padl v říjnu v provincii Herát.

Čeští a američtí vojáci jsou vyšetřováni kvůli úmrtí zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě kvůli obvinění ze zabití psovoda Tomáše Procházky z minulého měsíce. Informoval o tom americký deník The New York Times.

České ministerstvo obrany ústy svého mluvčího Jana Pejška obvinění důrazně odmítá. „Striktně odmítáme podobná obvinění. Probíhá standardní vyšetřování útoku příslušníka afghánských bezpečnostních sil na českého vojáka, kterého se účastní všechny zainteresované strany,“ uvedl Pejšek.

Vahidulláh Chán byl obviněn, že minulý měsíc zabil českého psovoda při jednom ze čtyř letošních smrtících útoků afghánských vojáků na příslušníky sil NATO. Devatenáctiletý afghánský voják začal 22. října střílet na české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát. Při útoku zemřel Tomáš Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni.

Během několika hodin byl Chán zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl navrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, uvádějí afghánští úředníci. Krátce poté zemřel.  Nejmenovaný americký činitel uvedl, že tým armádní sedmé skupiny zvláštních sil, která pomohla převézt Chána do vazby českých vojáků, byl stažen z Afghánistánu

Není však jasné, zda se američtí vojáci účastnili bití Chána. Vyšetřování pokračuje.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:35 středa 27. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 11
  • 11
  • 11
  • 7
  • 6