Tálibán si dál podrobuje Afghánistán: Už dobyl i druhé největší město Kandahár

Islámské militantní hnutí Tálibán postupuje Afghánistánem a dobývá jedno město za druhým. Zmocnilo se dalších dvou správních středisek afghánských provincií Laškargáhu a Čaghčaránu, informovala agentura AFP. V noci na pátek obsadilo druhé největší město Kandahár.

Povstalci tak za poslední týden mají pod svou nadvládou už dvě třetiny rozlohy Afghánistánu. Z velkých měst v rukou afghánské vlády zůstávají už jen tři: Kábul, Mazáre Šaríf a Dželálábád.

Vítěznému tažení Tálibánu dost nahrává fakt, že se nesetkává s žádným odporem. Vládní představitelé prchají a města nechávají padnout, stalo se to i v případě Kandaháru. Místním vládním představitelům a jejich doprovodu se podařilo z města letecky uprchnout.

„Nepřítel uprchl. Do našich rukou padly desítky vojenských vozidel, zbraní a střeliva,“ napsal na Twitter mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

„Laškargáh byl evakuován. Dohodli se na 48hodinovém klidu zbraní za účelem evakuace,“ řekl pro agenturu AFP bezpečnostní zdroj. Město má podle odhadů asi 200 tisíc obyvatel.

Boje nejvíce odnáší civilní obyvatelstvo. „Lidé umírají v křížových palbách nebo při explozích. Když jsou zraněni, je pro ně nepředstavitelně složité dostat se do zdravotnického zařízení,“ informovali ve své zprávě Lékaři bez hranic.

Islámské militantní hnutí Tálibán postupuje Afghánistánem a podrobuje si jedno město za druhým.

„Situace se v některých městech zhoršila natolik, že například v Laškargáhu nebo Kundúzu jsou nemocnice přímo na frontové linii,“ uvedla v této souvislosti koordinátorka humanitární pomoci Laura Bourjollyová.

Spojené státy a Velká Británie s ohledem na bezpečnostní situaci oznámily, že do afghánského hlavního města Kábulu pošlou vojáky, aby pomohli s evakuací ambasád. Německo uvedlo, že neposkytne Afghánistánu žádnou finanční podporu, pokud se Tálibán zmocní Afghánistánu a zavede v zemi islámské právo šaría.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:15 sobota 11. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 5
  • 3
  • 2
  • 1
  • 1