Ženy mohou ven jen s muži. Tálibánci jednu „hříšnici“ popravili, byla málo zahalená

Hnutí Tálibán, které v neděli ovládlo Kábul, v ulicích hlídá, jestli mají Afghánci správné oblečení. „Ženy nemohou chodit samy venku. Musí mít u sebe mužského člena rodiny a mít burku. Nemohou chodit do práce, ale to nemůžu potvrdit,“ svěřila se Polka Monika Jonnah, která se do Afghánistánu provdala a aktuálně žije v centru metropole. Vůdci hnutí sice v jednom ze svých proslovů slibovali, že práva žen budou dodržena. Podle informací kanálu Fox News ale měli radikálové ve městě Taloqan popravit ženu, která byla podle nich nevhodně oblečena a nedostatečně zahalena.

„Nebude tu vůbec žádný demokratický systém, protože ten v zemi nemá žádné kořeny. Nebudeme diskutovat, jaký typ politického systému bychom měli v Afghánistánu zřídit, protože je to jasné. Bude tu právo šaría a hotovo,“ uvedl Vahídulláh Hášimí, který má přístup na jednání vedení Tálibánu

Když bylo radikální hnutí u moci v letech 1996 až 2001, ženy neměly téměř žádná práva a byly v mnoha ohledech vykořisťované. Zdržovat se mohly až na výjimky jen ve svých domovech. V případě, že vyšly na veřejnost, musely být zcela zahalené, a to včetně obličeje.

Tálibán sice slíbil mírumilovné převzetí moci, v minulosti ale jeho členové předvedli pravý opak. Zdá se, že ani tentokrát nebudou mít ženy na růžích ustláno.

„Například v Herátu došlo k několika bojům. Momentálně je tam situace poměrně klidná, což znamená, že Tálibán je v ulicích a zavedl svá pravidla. Ženy musí chodit ven pouze v doprovodu mužů z rodiny, tedy s otcem, bratrem či manželem,“ popsala pro Brainee.sk mladá Polka, která se do Afghánistánu přivdala.

„Nemohou prý chodit do škol, ale to není potvrzené, protože například v Kábulu jsou pro ně školy stále otevřené. Ženy ale musí nosit modrou burku nebo černý hidžáb, který skrývá většinu těla,“ doplnila.

Podle informací kanálu Fox News byla v afghánském městě Taloqan extremisty zastřelena žena. Důvodem, proč byla popravena, mělo být to, že byla podle tálibánců na veřejnosti nedostatečně zahalena. 

Ve strachu a nejistotě nyní žijí nejen ženy, ale hlavně ti, kteří pracují pro vládu nebo armádu. Když má někdo fotky nebo informace, které prokazují jeho spojení s vládou nebo armádou, je ve velkém ohrožení.

„Samozřejmostí jsou hlídky na cestách. Někde stojí třeba hodinu a pak odejdou jinam, ale je to různé. Zastavují každé auto, které kolem nich projede, a kontrolují, kdo je uvnitř. Když je to muž, vyžádají si jeho ID a mobil, protože chtějí vidět fotky,“ svěřila se Monika Jonnah. 

Sama zažila tři takové kontroly. Na ženy se prý kontroloři ani nepodívají. Protože se muži mohou maskovat za ženy, někdy přece jen hlídky vyzvou, aby si žena sundala burku a ukázala svou tvář.

„Bohužel znám rodinu, jejíž člen byl zadržen Tálibánem, protože ho někdo nahlásil. Pracoval v oblasti lidských práv. Zabili ho,“ nechala se slyšet mladá žena, která žije v centru Kábulu. 

Že radikálové se svými protivníky, domnělými nepřáteli a jejich spolupracovníky nemají slitování, potvrdil pro deník Blesk i válečný veterán Lubomír Němec. „Pamatuji si, jak Tálibán zadržel několik dělníků pracujících s koaličními vojáky na opravě silnice. Pro výstrahu jim usekali ruce a vypíchali oči,“ svěřil se.

Situace v Afghánistánu je teď po převzetí moci Tálibánem hodně nepřehledná a napjatá.

Co říká mladá polská dobrovolnice k aktuální situaci v ulicích afghánské metropole?

„Řekla bych, že je to tu v rámci okolností v pořádku. Ale momentálně je vše dynamické a vše se může rychle změnit,“ informovala Monika Jonnah. Podle jejích přátel tálibánci procházejí ulicemi a hlídkují. Stává se, že někoho zastaví, jestli je správně oblečený.

„Na místě, kde momentálně žiji, se zatím nic takového neděje. Lidé chodí ven, děti si hrají na ulici a pouliční obchodníci prodávají ovoce a jídlo. Rozdíl vidím v tom, že dnes je na ulicích mnohem méně žen. Viděla jsem dvě tři. Dříve bylo normální, že ženy chodily samy a v různém oblečení. To se naprosto změnilo,“ doplnila pro Brainee.sk.

„V Kábulu se nedoporučuje chodit ven nikomu, dokud se situace neuklidní. Ani mužům. Tálibán všechny nabádá, aby zůstali doma, všechno prý bude v pořádku. Co bude potom, nevím. Myslím si však, že to bude jako v ostatních provinciích. Všechno to je právo šaría,“ dodala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:15 pátek 17. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 11
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6