Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zemřeli zbytečně? V Afghánistánu padlo 14 českých vojáků, radikálové ho dobyli zpět za pár dní

    V Afghánistánu padlo čtrnáct českých vojáků. | foto: Army ČR

    Celkem třicet českých vojáků padlo od roku 1990 na zahraničních misích a téměř polovina z nich životy položila ve válce s Tálibánem. Poté, co islamističtí radikálové dobyli Afghánistán i s hlavním městem Kábulem během několika málo dní, se nabízí otázka: Pro co přesně čtrnáct Čechů vlastně zemřelo? Připomeňme si hrdiny, kteří zemřeli převážně rukou zbabělých atentátníků.

    Otázku promarněných životů otevřeli pozůstalí po vojácích ve Velké Británii. Těch ve válce padlo 457, země byla společně se Spojenými státy v Afghánistánu nejaktivnější. 

    Rodiny se ptají, zda jejich blízcí nezemřeli zbytečně, když byla moc v zemi prakticky ze dne na den předána do rukou islamistů.

    Otázka toho, zda bylo dvacet let války v Afghánistánu vůbec k něčemu, se pochopitelně při záběrech civilistů i státních představitelů prchajících před Tálibánem otevírá i v Česku. 

    Kdo jsou vojáci, kteří v boji s radikály položili život?

    Nikolaj Martynov (†28)

    Prvním padlým vojákem v Afghánistánu byl rotmistr Nikolaj Martynov ze 4. brigády rychlého nasazení. Ten nezemřel rukou Tálibánu, ale byl členem kolony, kterou zavalila lavina kamení a bahna a smetla ji ze silnice. Stalo se tak 3. května 2007 v provincii Badachšán.

    Nikolaj Martynov

    Milan Štěrba (†35)

    Praporčík speciální jednotky vojenské policie Milan Štěrba se stal prvním českým vojákem, který padl rukou sebevražedného atentátníka. Při výbuchu, k němuž došlo 17. března 2008, byli další dva Češi zraněni, jeden z nich těžce. Zemřeli i dva dánští vojáci.

    Milan Štěrba

    Radim Vaculík (†29)

    Rotný Radim Vaculík ze 102. průzkumného praporu zemřel také následkem výbuchu, a to v provincii Lógar. Byl řidičem vozidla Humvee, se kterým najel na nálož. Zraněni byli další čtyři jeho kolegové a jeden z nich těžce. Stalo se tak 30. dubna 2008.

    Radim Vaculík

    Robert Vyroubal (†31)

    Po třech úmrtích během jediného roku měla armáda po další tři roky čistý štít. Pak bohužel 31. května 2011 rotmistr Robert Vyroubal, podobně jako Vaculík, autem najel na improvizované výbušné zařízení. Zranění nebyla slučitelná se životem, zemřel také afghánský tlumočník a další dva čeští vojáci byli zraněni.

    Robert Vyroubal

    Adrian Werner (†32)

    Jen o pár měsíců později přišla další ztráta. Rotmistr Adrian Werner byl vážně postřelen při útoku na bojové stanoviště v provincii Vardak. Byl ještě převezen do olomoucké vojenské nemocnice, tam pak 9. října 2011 zraněním podlehl.

    Adrian Werner

    David Beneš (†28), Ivo Klusák (†33), Libor Ligač (†32), Jan Šenkýř (†38), Jaroslav Lieskovan (†39)

    Osmý červenec 2014 se do historie české armády zapsal černým písmem. Čeští vojáci opět najeli na improvizovanou nálož, která čtyři z nich zabila na místě. Byli jimi David Beneš, Ivo Klusák, Libor Ligač a Jan Šenkýř. Pátý, rotmistr Jaroslav Lieskovan, byl z Afghánistánu ještě převezen do Česka, kde ale po několika operacích vážným zraněním podlehl.

    David Beneš, Ivo Klusák, Libor Ligač, Jan Šenkýř

    Jaroslav Lieskovan bojoval o život týden, nejprve v americké polní nemocnici a následně v Praze. Pak těžkým zraněním bohužel podlehl.

    Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25)

    Další čtyři roky český speciál pro ostatky žádného vojáka do Afghánistánu letět nemusel. To se bohužel změnilo 5. srpna 2018, kdy v okolí základny Bagrám zaútočil sebevražedný atentátník. Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek zrovna prováděli docela obyčejnou činnost v prostoru, nečekaný výbuch jim přivodil smrtelná zranění. Prostějovští parašutisté pak svoje kolegy pomstili a radikály, kteří útok naplánovali, zabili.

    Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci, rotný Martin Marcin (1982), desátník Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993), smrtelná zranění.

    Tomáš Procházka (†42)

    Posledním Čechem, který v Afghánistánu padl, byl rotný Tomáš Procházka. Stalo se tak 23. října 2018 při útoku na vozidlo na základně Šindánd. Šlo o psovoda a velkého milovníka psů, jeho dva čtyřnozí parťáci byli do Česka převezeni společně s Procházkovými ostatky, aby se jich tu ujali jeho kolegové. K útoku se následně přihlásil právě Tálibán.

    Rotný Tomáš Procházka, který padl v Afghánistánu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:18 úterý 14. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      40
    • Haha
      9
    • Super
      7
    • Tvl
      6
    • Sladký
      3
    • Cože
      2