Na magistrátě chtěli být HateFree, návrh neprošel. Proč se tam řeší takové koniny?

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová nejen že umývá výlohy kaváren, ale také podpořila nápad ultra-aktivisty Matěje Stropnického, aby se budova magistrátu zařadila do zóny míst, která podporují projekt HateFree Culture. Ten přes zastupitelstvo neprošel, Krnáčová se ale podle svých slov chystá podobný návrh sama předložit.

Po nedávných útocích na pražské podniky, zapojené do projektu HateFree Culture (HFC) se vrchní český aktivista Matěj Stropnický rozhodl jednat.

Ve čtvrtek na Magistrátu hl. m. Prahy předložil zastupitelům návrh o zařazení magistrátu do tzv. HateFree zóny.

Stropnického nápad o dva hlasy neprošel - a to i přesto, že měl podporu od „té nejvyšší“, primátorky Adriany Krnáčové.

Adriana Krnáčová lituje, že Stropnického návrh neprošel.

„Matěj Stropnický to myslel dobře, chtěl dát všem zastupitelům možnost, aby se svým hlasem dali najevo, že odsuzují jakékoliv projevy nesnášenlivosti. Ti to ale nepochopili a brali to jako politickou záležitost,“ okomentovala Krnáčová průběh čtvrtečního rozhodování.

Dodala zároveň, že sama se chystá předložit něco podobného - co to má být, už nekomentovala. Doufá ale „v otevření vzájemného dialogu“.

V kontextu toho, že šla politička spolu s populistou Dominikem Ferim sama umývat jeden z poškozených podniků se zdá, že pražští sluníčkáři mají novou, mocnou spojenkyni.

Hlasování o růžové nálepce

„Že jsme návrh Matěje Stropnického neprohlasovali považuji za smutné a trochu to odráží atmosféru na zastupitelstvu, které díky některým kolegů rozhodně HateFree není,“ stýská si Krnáčová.

Jak měl HateFree magistrát vypadat v praxi, to ale neupřesnila.

Podniky a místa, která do HateFree Zone spadají, jsou uvedeny na stránkách HFC a mají na dveřích růžovou nálepku s jejich logem.

Podle Krnáčové měla být celá věc především podpůrným gestem, které mělo ukázat, že pražští zastupitelé odsuzují projevy agrese.

Spíš se ale zdá, že na magistrátu se namísto důležitých věcí zásadních pro rozvoj Prahy hlasuje o malé růžové samolepce.

Co to vlastně pro magistrát znamená, být HateFree? Máme si to vysvětlovat tak, že jejich jednání doposud neprobíhala v klidu? Že to má být jakási úlitba Stropnickému, který měl ještě před nedávnem dostat z magistrátu padáka? Že státní úřad potřebuje jakýsi viditelný cejch na dveře? Za veřejné peníze ať magistrát řeší veřejně prospěšné věci, nikoliv zájem jednoho aktivisty.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:16 sobota 27. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 27
  • 24
  • 14
  • 12
  • 12