Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    HateFree a Klinika? Expres vyzpovídal pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou

    Pražská primátorka Adriana Krnáčová podpořila jak projekt HateFree Culture, tak jednání města o odkupu budovy Kliniky. Co jí k tomu vedlo? | foto: Michal Šula, MAFRA

    Pražským magistrát v několika předchozích týdnech podpořil vládní projekt HateFree Culture i se zavázal jednat o budově takzvané Kliniky na Žižkově. Expres obě kauzy probral s osobou nejpovolanější - primátorkou Adrianou Krnáčovou. Jaké je pozadí obou rozhodnutí a co pro ní osobně bylo hlavními důvody k vyslovení podpory? To vše prozradila v exkluzivním rozhovoru.

    Prahou v posledních týdnech zahýbaly dvě kauzy. Nejprve došlo k posprejování výloh kaváren zapojených do projektu Hate Free Culture a následně se opětovně rozhořel spor o budovu takzvané Kliniky v Jeseniově ulici, kterou aktivisté v současnosti využívají jako komunitní centrum. V obou případech magistrát jednal smířlivě a oba projekty určitým způsobem podpořil.

    U vládního projektu HateFree Culture se i navzdory nesouhlasu vyslovenému na zastupitelstvu magistrát rozhodl stát se takzvanou HateFree Zone, v případě Kliniky přislíbil, že město začne o odkoupení problematického objektu jednat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových.

    Okolo obou záležitostí se vyrojilo mnoho otázek a spekulací. Expres se rozhodl k jejich zodpovězení a uvedení na pravou míru vyzpovídat nejpovolanější osobu ze všech, pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou. Ta prozradila mnohé o pozadí rozhodování i své osobní názory na oba projekty.

    Magistrát hlasoval o podpoře projektu HateFree Culture, ač hlasování o zapojení se do sítě tzv. HateFree zón těsně neprošlo, přesto se záměr prosadil. Nevnímáte tuto formu podpory jako kontroverzní?

    Hlavně si myslím, že zónou bez nenávisti by se mohlo stát samo zastupitelstvo, tam je takových nenávistných názorů a projevů, že třeba toto symbolické gesto lidem pomůže uvědomit si, že by se měli chovat slušně a kulturně. Ale to je o vnitřním nastavení každého jednotlivce, kdo to nemá, tam ani žádný projekt nepomůže.

    Projekt HateFree Culture je mnoha lidem trnem v oku a považují ho za nástroj jednostranné propagandy, nemohlo by zapojení se magistrátu spíše uškodit?

    Já sama za svůj život pracovala s lidmi z mnoha zemí a kultur a bylo pro mě vždy důležité porozumět těm vzájemným odlišnostem a koexistovat. Co nesnáším je zaslepená nenávist vůči někomu jen proto, že je jiný. Nejde o projekt HateFree, ale o obyčejnou lidskost.

    Jakou konkrétní formu má spolupráce magistrátu s HateFree?

    Co se týče samotného zapojení se do projektu, ještě k ničemu takovému nedošlo. Odsouhlasilo se jen jednání s Agenturou pro sociální začleňování, zda je vůbec zapojení magistrátu možné a jakou by mělo mít formu.

    Ale každý sám za sebe by si měl uvědomit, že když se z našeho života vytratil stud říkat úplně otřesné věci, tak bychom si měli uvědomit, že je potřeba nenávisti jako takové se zbavit.

    Je podle vás HateFree tím, co pomůže se nenávisti zbavit?

    Myslím, že nejvíce by pomohl nějaký projekt už od základních škol, mohl by se jmenovat třeba Nezáviď, podporuj. Lidé by měli přestat dívat se na lidi, kteří jsou jiní nebo dělají věci jinak, přes prsty a případné úspěchy by jim nezáviděli, ale podporovali a aby spolu lidé uměli komunikovat a spolupracovat.

    HateFree je jen jeden projekt z mnoha projektů. Lidé se ale potřebují hlouběji se zamyslet nad tím, kam společnost směřuje a naučit se vnímat život pozitivně. Všechny ty negace a polarizace jsou škodlivé.

    Když jste šla pomoct s umýváním posprejovaných zdí Café v Lese, nebylo to jen symbolické gesto?

    Nešlo o podporu žádného konkrétního projektu, ale vymezení se proti extremismu, což by měli udělat všichni. Bylo pro mě přirozené jít podpořit něco, co podporuje toleranci a spolupráci. V mé rodině je více národností, více jazyků, tak je pro mě tento postoj od malička naprosto jednoznačnou věcí.

    Myslíte si, že Praha je dostatečně multikulturní na to, aby se lidé mohli setkávat napříč kulturami a naučit se spolu lépe žít?

    Praha bezesporu je multikulturním městem, kde žije spousta národnostních menšin. Ale je pravda, že Praha je v rámci Česka zvláštní kapitolou. Vylíčení problému nesmiřitelného střetu kultur od pár jedinců na sociálních sítí je jedna věc, to když se projdete Prahou a vidíte dohromady lidi všech možných kultur a národností společně v restauracích nebo v klubech je věc druhá, která na rozdíl od té první odráží realitu.

    Měl by se člověk vymezit vůči všem formám extremismu jak pravicového, tak levicového?

    Pochopitelně. Extremismus není nikdy řešením, ať už přichází zprava nebo zleva. Řešením bude vždy jen dialog. Proto budu i nadále razit Voltairův postoj „Nesouhlasím s tím co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.“

    A co magistrátní podpora takzvané Kliniky na Praze 3? Proč magistrát výměnou za osobu Matěje Stropnického v radě města svolil k zakoupení objektu skupině lidí, kteří porušují zákon a jsou mezi nimi i levicoví extremisté?

    To je ale velká dezinformace, rozhodně magistrát nebude kupovat budovu konkrétním lidem. Dohoda zněla tak, že když k tomu bude ze strany Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vůle, tak se ten objekt v Jeseniově ulici koupí nebo vymění za jiný, který je v současné době v majetku města, budova se pak zrekonstruuje a ve výběrovém řízení nabídne k působení organizacím v neziskovému sektoru.

    Takže současní představitelé kolektivu Kliniky, kteří nemají ani právní formu, nemají nic jisté?

    Pokud nebudou mít právní formu neziskové organizace jako zapsaného spolku, pak se pochopitelně o užívání budovy nebudou moct hlásit. Vymezení se proti systému je jejich věc, ale všem se musí měřit stejným metrem a pokud nesplní zákonem stanovené podmínky, mají smůlu. Žádné právo prvního uživatele nemají. S tím souhlasil i pan Stropnický.

    Jaký je váš názor na celou kauzu Kliniky?

    Jednání těch lidí je velmi nešťastné. Od počátku jsme s nimi chtěli jednat a nabízeli jim alternativy. O tom ale nechtěli slyšet a odmítali protiprávně obsazenou budovou opustit. Uznávám jiný názor, ale pokud při jeho prosazování dochází k porušování zákona, tak to se mi určitě nelíbí.

    Vždyť ale ten kolektiv jedná protizákonně neustále. I po posledních zásazích policie, která následně předala objekt oprávněnému vlastníkovi ho aktivisté opět obsadili a odmítají jej opustit. Je nějaká cesta, jak je z budovy dostat?

    Dříve nebo později budovu opustit budou muset. Pokud se městu podaří jí získat, tak nejpozději se začátkem stavebních prací na rekonstrukci budou ti lidé muset odejít. Pak budou mít možnost stejně jako všechny neziskové organizace se ucházet o to, aby se mohli vrátit. Pokud by si chtěli určovat vlastní pravidla a nerespektovat zákony a my jim to umožnili, tak jsme rezignovali na demokracii. Chci věřit tomu, že k této situaci nedojde.

    Když jste se vymezila proti všem formám extremismu, nevadí vám, že mezi lidmi na Klinice jsou i odsouzení levicoví extremisté jako Lukáš Borl, po kterém je vedeno celostátní pátrání nebo Igor Ševcov, kterému soud uložil vyhoštění?

    To je spíš otázka na ty, kteří prosazují, aby ti samí lidé na Klinice setrvali za stejných podmínek jako mají teď a to já nejsem. Jak jsem již řekla, já budu vždy ctít zákony a očekávám to i od lidí, kteří s námi vstoupí do jednání. Ti co prosazují setrvání současného kolektivu za každou cenu by vám měli odpovědět. Za sebe mohu říct, že pokud někdo porušuje zákon, tak přes to pro mě nejede vlak.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 23. září 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      23
    • Tvl
      17
    • Super
      11
    • Haha
      10
    • Sladký
      9
    • Cože
      8