Německý velvyslanec upozornil na Hitlera v Praze, prodejna bude do konce roku zrušena

Pod vlivem stížností ze strany Pražanů a také německého velvyslance provedla radnice kontrolu stánku v centru Prahy. Verdikt zněl jasně, Hitler zjevně není součástí naší tradiční kultury, a tak byla problematickému nájemci vypovězena smlouva.

Vše odstartoval německý velvyslanec v Praze Christoph Israng, který na svůj Twitter napsal: „Češi za nacistického režimu tolik trpěli. Proč se teď v centru Prahy prodává takový odpad?“

Podobnou otázku si pak zřejmě kladlo vícero Pražanů, kteří následně kontaktovali radnici s žádostí o vyřešení problému.

„Na základě podnětu od občanů a opozičního kolegy jsem sortiment obchodu ještě o víkendu zkontroloval a zjištěné informace jsme porovnali s nájemní smlouvou a veškerými dokumenty k nájmu. Na základě těchto zjištění jsem dnes podal návrh na vypovězení smlouvy,“ uvedl radní pro majetek David Bodeček (Piráti).

Provozovatel prodejny ve smlouvě totiž souhlasil s tím, že bude prodávat předměty, které představují tradiční pražskou nebo českou kulturu, případně výrobky chráněných dílen.

Zjevně ani do jedné z této kategorie suvenýry s Adolfem Hitlerem nepatřily.

Nevkusným suvenýrům s Hitlerem je v centru Prahy konec.

Nebylo to navíc poprvé, co se radnice touto prodejnou zabývala, už v minulosti řešila její nevhodný vývěsní štít. Ten byl pro Pražskou památkovou rezervaci zcela nevhodný.

Tehdy provozovatel výzev magistrátu uposlechl a po domluvě štít upravil.

„Přiznejme si, že některé obchody jsou pro Pražskou památkovou rezervaci opravdu ostuda, a snažíme se to konečně řešit. Byl bych rozhodně rád, kdyby úroveň suvenýrů nabízených turistům byla mnohem vyšší, než co vídáme v některých obchodech dnes,“ řekl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě).

Smlouva nájemci obchodu skončí začátkem příštího roku, poté je v plánu nové výběrové řízení na pronájem konkrétní prodejny. Do samotného výběrového řízení se pak může klidně přihlásit i současný nájemce.

Kritéria by však měla být přísnější než v minulosti. Podle magistrátu už by neměla být hlavním kritériem nabízená cena, ale zohledňovat by se měl také účel samotného nájmu.

Adolf Hitler už dávno není tabu

Sortiment předmětů s nacistickou tematikou, případně s Adolfem Hitlerem, byl policii trnem v oku již v minulosti. Například nakladatelství Naše vojsko nabízelo hrníčky a trička s obličejem vůdce nacismu. Rok a půl pak policie zjišťovala, zda je takový prodej protiprávní, a nakladatelství spor vyhrálo.

„Ve věci nebylo prokázáno, že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti,“ uvedl tehdy mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Naše vojsko od té doby svou nabídku dokonce rozšířilo o předměty s podobiznami Reinharda Heydricha, K. H. Franka, Adolfa Eichmanna a dalších známých nacistů.

Nutno podotknout, že do veřejného prostoru vstupuje Adolf Hitler a nacistická tematika stále. Jen při pohledu na nabídku dokumentární tvorby České televize je zřejmé, že nacistický vůdce rozhodně není žádné celospolečenské tabu.

Dokumenty o Hitlerovi se dokola vysílají nejen na druhém kanále veřejnoprávní televize, ale jsou také běžnou součástí komerční stanice Prima Zoom nebo kabelové nabídky National Geographic.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:18 čtvrtek 5. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 41
  • 41
  • 40
  • 38
  • 36