Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pirátská senátorka Šípová: Vzít si příjmení manžela? Fuj, to je patriarchát! Schytala posměch

    Hlásí se k feminismu a nebojí se to dát pořádně najevo. Jak ale glosuje spousta lidí, někdy už se zdá, že to pirátská senátorka Adéla Šípová (43) přehání a zřejmě se bojí otevřít i lednici, aby na ni náhodou nevypadl patriarchát. Na ten totiž upozorňuje neustále. Známkou nadvlády mužů je podle ní i to, když si žena po svatbě vezme příjmení svého manžela...

    „Přijímání příjmení manžela manželkou je známka patriarchátu (teď tak činí asi 90 % žen). Taky jsem to tehdy udělala (byla jsem Důbravová),“ obohatila Adéla Šípová český Twitter zajímavou informací a zeptala se lidí, zda vědí, že se žena může k svému původnímu příjmení vrátit pouze se souhlasem manžela.

    Už v minulosti dala tato pirátka o svých feministických názorech hlasitě vědět. Postěžovala si třeba na to, že jí muži v Senátu tykají a oslovují ji „Adélko“. Také se nechala slyšet, že horní komora parlamentu je plná heterosexuálních bílých mužů, kteří mají vstup do politiky snadnější než ženy.

    Vtipnou perličkou pak bylo, když stranického kolegu a fotbalového fanouška Mikuláše Ferjenčíka tepala za zlidovělou hlášku o „prsou korejské ženy“ (narážka na těsný výsledek) a vyzývala ho, aby příspěvek okamžitě smazal, protože to je ostuda.

    Také ženská příjmení po manželech coby symbol patriarchátu rozvířila pod příspěvkem Šípové hodně peprnou debatu. Senátorka sice vyjádřila svoje potěšení nad tím, jak jsou „kluci rozhořčení“, pravda ovšem je, že si příspěvkem spíše sama naběhla.

    „Vrátit se k původnímu příjmení znamená přijmout příjmení svého otce. Šach mat, užijte si šaty bez kapes!“ vzkázal Šípové diskutér Václav a na komentáři posbíral dvakrát tolik srdíček, než sama autorka a její původní příspěvek.

    „A lednici, tu se ráno otevřít nebojíte, aby nevyskočil patriarchát?“ zní další pobavený rýpanec.

    Ostatně kdo se jak bude jmenovat je každého věc a Šípová by nechat toto rozhodnutí na ženách, ta nemá na váš život žádný vliv, ale každá, ať se rozhoduje podle toho, co a jak jí vyhovuje.

    Adéla Šípová se celkově ěnuje hlavně aktivistimu, velice se také angažuje v boji proti klimatickým změnám. To je podle Šípové velkým tématem i v jejich rodině, děti navštěvují vysokoškolské demonstrace za klima a doma po ní prý chtějí vědět, co za ochranu životního prostředí jako senátorka dělá.

    Fotogalerie