„Za slušnost se nestydím, nouzovému stavu nefandím,“ říká bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch

Konec v pozici ministra zdravotnictví mu evidentně přinesl klid a nově si může dovolit také nadhled. Zatímco vláda a Roman Prymula obhajovali zavedení nouzového stavu, který bude platit od pondělí, Adam Vojtěch se nechal slyšet, že není fanouškem takového rozhodnutí. Zároveň přiznal, že tlak cítil nejen ze strany opozice, ale i od koaličních partnerů, kteří na něj útočili.

V rozhovoru pro Právo bývalý ministr zdravotnictví promluvil o tom, jak dlouho zvažoval svůj konec ve funkci, a řekl také to, zda už v pořadu Václava Moravce věděl, že druhý den oznámí svou rezignaci. Naopak nijak se nechtěl vyjadřovat k tomu, zda skutečně zamíří do čela VZP. „Zůstávám poslancem a soustředím se hlavně na tento mandát,“ řekl neurčitě Adam Vojtěch.

Asi nejvíce skloňovaným souslovím v posledních dnech je nouzový stav. Pro některé strašák, s nímž ruku v ruce přicházejí přísná opatření, pro jiné jen legislativní termín, který pro ně nic zásadního nemění.

Už s příchodem Romana Prymuly se začalo spekulovat, že je nouzový stav na spadnutí, což se následně potvrdilo. Pokud by zůstal ministrem zdravotnictví Adam Vojtěch, zřejmě by jeho prosazení bylo komplikovanější.

„Pravda je, že nouzový stav je potřeba, pokud se budou zavádět další opatření, která budou mít větší ekonomický dopad. (...) Pokud se budou dělat další opatření, například omezení shromažďování na deset až dvacet osob, což je už zásah do lidských práv, je riziko, že by to soud znovu zrušil,“ řekl Právu Vojtěch, který se prý nepovažuje za příznivce zavádění nouzového stavu.

Přestože se Vojtěchovi příliš nelíbí vyhlášení nouzového stavu, přiznává, že přírůstky nakažených ho překvapily a nepočítal s nimi.

„Přiznám se, že v srpnu jsem očekával, že se budeme pohybovat kolem 600 diagnostikovaných denně. Že to bude takhle masivní a že se budou muset přijímat opatření včetně znovuzavedení nouzového stavu, jsem nečekal,“ přiznal bývalý ministr, jehož slabostí byla podle některých jeho velká slušnost, která z něj v určitých momentech dělala zranitelného politika.

Adam Vojtěch se loučí se zaměstnanci ministerstva.

Svému ministrovi to svého času vytkl přímo na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. „Neberu slušnost jako slabost. Jsem takový, jaký jsem, a asi se úplně nezměním. Nemyslím si, že bych se měl stydět za to, že jsem příliš slušný, ale někteří to možná hodnotí jinak,“ myslí si Vojtěch.

Kritika ze strany veřejnosti i některých politiků nakonec vedla k tomu, že Vojtěch odstoupil ze své pozice. O rezignaci přemýšlel už několikrát.

„Přiznám se, že myšlenky na odchod jsem měl v posledních týdnech víckrát. Uzrály ale v týdnu před pondělím, když jsem tu informaci oficiálně oznámil. V pátek večer jsem měl debatu s panem premiérem a shodli jsme se na tom, že podám rezignaci a oznámím ji v pondělí. Někteří lidé si mysleli, že to bylo rozhodnuto přes noc z neděle na pondělí, ale já měl už v neděli domluvené vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce,“ pokračoval pro Právo dnes už bývalý ministr.

Vojtěch odmítl debatu u Moravce rušit, i když v tu chvíli už věděl, že následující den lidem oznámí své odstoupení z funkce.  

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:14 pátek 29. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 18
  • 11
  • 10
  • 10
  • 10