Vojtěcha střídá epidemiolog Prymula, Zeman ho přijme už dnes odpoledne

Aktuálně nejzásadnější post ve vládě je prázdný, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval. Náhradu musel premiér Andrej Babiš najít co možná nejrychleji, a tak se také stalo: Do čela resortu navrhl epidemiologa Romana Prymulu. Toho dnes v Lánech přijme prezident Miloš Zeman.

„Prezident republiky Miloš Zeman přijme v pondělí dne 21. září 2020 ve 14:00 hodin na zámku v Lánech prof. Romana Prymulu,“ informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

V tu chvíli začínalo být jasné, jaký důvod bude návštěva v Lánech mít. A vzápětí Prymulu jako nového ministra zdravotnictví potvrdil sám Babiš.

„Navrhl jsem panu prezidentovi na post ministra zdravotnictví pana profesora Romana Prymulu. Pan prezident mi slíbil, že mému návrhu dnes vyhoví, tak aby mohl být nový ministr zdravotnictví uveden zítra do úřadu,“ napsal Babiš.

Roman Prymula byl Vojtěchovým náměstkem, v květnu ale skončil poté, co nedostal bezpečnostní prověrku. Podle Zdravotnického deníku tomu bránilo zejména jeho někdejší působení ve firmě jeho dcery Biovomed.

Chvíli také vedl Ústřední krizový štáb. Aktuálně je vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, má tedy k vládě blízko a zdá se být logickou volbou.

Prymula se v uplynulých týdnech k přijímaným opatřením, jako je nošení roušek či omezení hromadných událostí, stavěl kladně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:43 úterý 19. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 129
  • 49
  • 44
  • 32
  • 31
  • 29