Příběh zemřelého Svobody: Ve Spartě zlobil, zklidnila ho manželka Petra. Co se stalo?

Hokejový mistr světa a dvojnásobný vítěz tuzemské extraligy Adam Svoboda (†41) v úterý spáchal sebevraždu. Podle dostupných informací se oběsil ve svém bytě. Všichni, kteří s ním v minulosti sdíleli kabinu, tomu nemohou uvěřit. Svoboda totiž vždy platil za usměvavého, optimistického showmana, který nikdy nezkazil žádnou zábavu. Pojďme si připomenout příběh muže, jehož kvůli jeho kouskům mezi třemi tyčemi milovali nejenom spoluhráči a trenéři, ale i fanoušci v ochozech.

S hokejovou kariérou Adam Svoboda začínal v rodném Brně. V osmnácti letech ale zamířil do Prahy, vybrala si ho Sparta. V hlavním městě pobyl jeden rok a sám v minulosti uznával, že tu pěkně „zlobil“. 

Často si užíval noční tahy Prahou. To vše ale velmi rychle skončilo, protože přišlo laso z Pardubic, které Svoboda neodmítl. A to se později ukázalo jako osudové rozhodnutí hned z mnoha důvodů.

Zaprvé v Pardubicích nakonec strávil nejdelší část kariéry a zapsal se mezi klubové ikony. Zadruhé tam v roce 1999 poznal svou budoucí manželku Petru a i díky ní se dokázal zklidnit.

„Kdyby mě Peťka znala tehdy, asi by si mě nevzala,“ říkal Svoboda kdysi pro iDNES.cz. „Vybouřil se,“ potvrdila jeho osudová láska, která s bývalým reprezentačním gólmanem v roce 2002 přivedla na svět syna, Adama mladšího.

Vztah s hokejistou si Petra Svobodová pochvalovala. „Adam snad nemá žádnou špatnou vlastnost. Až mě tím vytáčí,“ říkala v době, kdy její manžel válel za Pardubice.

Adam Svoboda s manželkou Petrou

V roce 2007 pro Svobodu přišla další velice zajímavá nabídka, kterou se rozhodl přijmout. Byla z pražské Slavie, již trénoval úspěšný trenér a legenda z Nagana Vladimír Růžička. 

Adam Svoboda v dresu pražské Slavie, se kterou získal v sezoně 2007/2008 ligový titul.

Do ambiciózní Slavie si Svoboda přišel pro první ligový titul v kariéře. A dočkal se ho hned v první sezoně. Nutno říct, že na něm měl přímo lví podíl. Patřil k největším oporám týmu a fanoušci červenobílých si ho velice rychle zamilovali. 

Ve Slavii ho fanoušci milovali.

Nejenom kvůli jeho nesporným kvalitám, ale také pro jeho povahu showmana. Svoboda si přízeň fanoušků užíval plnými doušky a rád je ještě hecoval různými gesty a bavil legráckami.

Adam Svoboda s pohárem pro mistra ligy, na jehož zisku měl lví podíl.

Angažmá ve Slavii skončilo poměrně rychle. V sezoně 2008/2009 už se Svoboda objevil v ruské KHL v dresu Omsku, kde tehdy působil i hvězdný Jaromír Jágr. 

Následující sezonu si zahrál německou soutěž za tamní Norimberk. Pak následoval návrat do české ligy, oblékl opět dres Pardubic. Tam ale nevydržel dlouho a zamířil do Plzně, s níž poté v roce 2013 vybojoval svůj druhý a zároveň poslední ligový titul.

Poté si střihl ještě dvě sezony ve Slavii a v roce 2015 pro někoho možná překvapivě přijal nabídku Hradce Králové, největšího rivala Pardubic. V Hradci vydržel jen chvíli. Svou profesionální kariéru Svoboda ukončil v Kazachstánu.

Svobodu jeho talent dostal také do reprezentačního áčka. V nároďáku ale byl kvůli velké konkurenci většinou pouze v roli náhradníka. I tak mu ale nikdo neodpáře zlatou medaili ze světového šampionátu v Rakousku a stříbro z lotyšské Rigy.

V dresu českého nároďáku

Po ukončení kariéry Svoboda u hokeje zůstal. Vedl gólmany u reprezentační osmnáctky a byl také trenérem brankářů v Pardubicích.

Začátkem letošního roku měl ale nehodu, kterou způsobil pod vlivem alkoholu. Sjel do protisměru a narazil do protijedoucího vozu. Je skoro až zázrak, že se nikomu nic nestalo. 

Policisté mu naměřili 1,7 promile alkoholu. Po tomto incidentu Svoboda přišel o práci jak v Pardubicích, tak u reprezentační osmnáctky.

Necelé čtyři měsíce poté si ve svém bytě vzal život. Nikdo z jeho bývalých spoluhráčů či trenérů to nedovede pochopit.

„Dennodenně jsme vymýšleli různé nesmysly. Na Ádu nejde vzpomínat jinak než jako na srandistu. Nestalo se, že by měl jeden den špatný nebo že by byl negativní. To vůbec neexistovalo,“ zavzpomínal pro iDNES.cz na Svobodu jeho bývalý spoluhráč ze Slavie i Hradce Králové Jaroslav Bednář.

Adam Svoboda na všechny působil jako velice pozitivní člověk.

Těžko odhadovat, co Adama Svobodu k zoufalému činu dovedlo. Pár dní před sebevraždou měl být dokonce na jakémsi hokejovém „srandamači“, kde na něm prý ale bylo vidět, že na tom není po psychické stránce dobře. 

Údajně velmi těžce nesl, že po již zmíněné autonehodě přišel o práci u hokeje, který byl pro něj téměř vším. Bylo ale tohle doopravdy to, co Svobodu dohnalo k sebevraždě?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:39 čtvrtek 5. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 34
  • 26
  • 20
  • 18
  • 17