Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rozhovor s řidičem magistrátu: Na chodníku stavíme jen na pokyn. Někteří radní chtějí odvézt manželku

    Služební vůz Adama Scheinherra zastavil uprostřed chodníku. Paradoxně přímo před domem starosty Prahy 7 Jana Čižinského. | foto: Facebook

    Neomluvitelný závan papalášství a parkování „na prasáka“. Takto pražský radní a primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr okomentoval fotografie jím využívaného magistrátního superbu, který někdo zaparkoval uprostřed chodníku (a před domem šéfa hnutí Praha sobě Jana Čižinského) naproti budově TSK. Podle Scheinherra se jedná o prohřešek šoféra, jehož ve skutečnosti ani nezná. Rozčílil se také, že čtyři roky s kolegy vtlouká zaměstnancům magistrátu, aby se vyhýbali papalášským praktikám, kterým dávno odzvonilo. Jeho slova se ale vůbec nezamlouvají magistrátním šoférům, na něž Scheinherrův status vrhl hodně špatné světlo. Jeden z nich kontaktoval redakci Expres.cz s tím, že by se rád vyjádřil nejen za sebe, ale i za naštvané kolegy, mezi nimiž kauza rezonuje, jelikož podle jejich názoru je situace zcela jiná. Ověřili jsme si, že daný člověk na magistrátu skutečně pracuje, jeho přáním ale bylo zachovat anonymitu.

    Proč jste se nás rozhodl oslovit?

    Jsem jedním z řidičů pražských magistrátních vozů. Já i všichni moji kolegové jsme opravdu naštvaní, když naši šéfové, tedy zastupitelé nebo radní a další lidé z magistrátu, které vozíme, o nás v médiích hovoří v tom smyslu, že my jsme ti, kdo parkují na chodníku, a označují nás jako papaláše. Schytáváme dost nelichotivé pojmenování od lidí v našem okolí. My jsme pouze řidiči, kteří se řídí pokyny těch, jež vozíme. Samozřejmě včetně pana Scheinherra.

    Na chodníku či zákazu zastavení tedy parkujete pouze v případě, že vám to je nařízeno?

    Vždy vysadíme nebo vyzvedneme zastupitele či radní tam, kde nám řeknou. Už jen z principu věci, my jsme ti, kteří dávají všanc svůj řidičský průkaz, a to mluvím i za své kolegy, takže bychom neparkovali proti předpisům. Pokud by nám to nebylo výslovně nařízeno. Pak se dostáváme do situace, kdy se musíme rozhodnout, jestli neuposlechnout nařízení našeho zaměstnavatele a mít strach o svou práci, nebo jestli opravdu zaparkovat tam, kam nám bylo nařízeno.

    Popište přesně, jak v praxi probíhá, když vezete zaměstnance magistrátu na nějaké konkrétní místo?

    Při vození radních, zastupitelů a dalších je standardní, že řidič zastaví na místě adresy, vysadí a počká na osobu, kterou vozí. Případně když je před další jízdou více času, může někam popojet, nicméně vždy musí být v dojezdové vzdálenosti maximálně pěti minut. Když se spěchá, je běžné, a někteří zastupitelé to výslovně sdělí, ať řidič klidně zastaví na zákazu, případně chodníku. Dokonce vím o tom, že někteří zastupitelé a radní chtěli po řidičích vyzvednout děti nebo odvézt manželku s nákupem.

    Adam Scheinherr a další pražští radní v úvodu volebního období houfně odmítli služební superby, což tehdy zaznělo i v některých rozhovorech.

    To je za mě další nestandardní jednání. Někteří lidé, konkrétně i pan Scheinherr, odmítli osobního řidiče, ale obcházeli to tím, že si skrze dispečink objednávali stále stejného řidiče. V podstatě tak osobního řidiče měli, ačkoliv se prezentovali, že to tak není.

    Víte o tom, zda ten konkrétní řidič, který parkoval na chodníku naproti budově TSK, byl nějakým způsobem potrestán?

    To nevím. Ale nemyslím si, že byl zatím nějak potrestán.

    Adam Scheinherr s černým superbem

    Je pravda, že poté, co se případ objevil v médiích, dostali jste jakožto řidiči magistrátu zákaz komunikovat s médii?

    Obecně máme všechno řešit v rámci magistrátu. Speciálně teď před volbami, to tak bylo vždy. Určitě chápete, že teď si nikdo netroufne vystrkovat hlavu a něco řešit.

    Jak často služeb řidičů využívají konkrétně Adam Scheinherr či Jan Čižinský? Děje se tak i o víkendech?

    Čižinský řidiče nevyužívá. Scheinherr a další mohou řidiče využívat kdykoliv podle potřeb a schůzek. Musíme být na magistrátu pořád, abychom byli k dispozici, když se třeba změní program schůzek. Magistrát má k ruce nějakých dvacet až pětadvacet aut. O víkendech se jezdí taky, kvůli různým akcím. Stalo se i to, že jsme o víkendu jeli na schůzku na sportovní turnaj. Jestli to bylo fakt pracovní, to nevím, ale bylo to normálně v kalendáři.

    Jak řidiči magistrátu přijali to, že bylo zrušeno parkoviště na Mariánském náměstí? Jak přesně to funguje logisticky? Jakým způsobem si vyzvedáváte auta?

    Za mě to je úplná blbost, protože se teď musí hledat místa na parkování v okolí magistrátu ve vedlejších ulicích. Naštěstí naše auta můžou parkovat po celé Praze, ale parkovat ve vedlejších ulicích byla komplikace. Člověk musí dobíhat pro auto. Proto si museli zvyknout na to, že auto není u vchodu hned. Problém ale je, že auta pak byla obouchaná a odřená. Sám asi víte, jak ta auta od parkování v Praze v centru vypadají.

    Řešila se mezi řidiči veřejná komunikace Adama Scheinherra a Jana Čižinského o tom, že řidiči parkují jako prasata?

    No, nikomu by se asi nelíbilo, kdyby šéfové veřejně řešili práci zaměstnanců.

    Adam Scheinherr v jednom z příspěvků tvrdí, že čtyři roky vštěpuje řidičům magistrátu, že se nemají chovat papalášsky. Je to pravda? Proběhlo například i nějaké školení na toto téma?

    Co se mezi námi ví, je to, že Scheinherr si zakládal na tom, aby byl všude včas. Takže třeba rychlost nějak moc neřešil. A že by výslovně řekl, že na chodníku parkovat nemůžeme, to si nevybavuji. Žádné takové speciální školení ohledně papalášského chování nebylo a doteď ani nikdo oficiálně na žádném školení neřekl, ať neparkujeme na chodníku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:52 pátek 20. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      50
    • Super
      28
    • Haha
      11
    • Tvl
      10
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...