Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nepovedená socha Špinarové jen tak nezmizí! Pavlík: Je to kočkopes, sochař lže!

    Začátkem dubna se mělo rozhodnout o tom, zda definitivně zmizí nepovedená socha zpěvačky Věry Špinarové (†65) z Husova sadu v Ostravě. Za odstranění ostře kritizovaného díla, pod které se podepsal sochař David Moješčík, už delší čas usilovně bojuje zpěvaččin syn Adam Pavlík (44). Ten Expresu popsal, proč se celá věc opět zasekla na mrtvém bodě a odstranění sochy je stále v nedohlednu!

    Bronzovou sochu zpěvačky Věry Špinarové v centru Ostravy se radní centrálního ostravského obvodu rozhodli prodat. Tím ale celá věc zdaleka nekončí. Aby mohli radní dílo případným zájemcům vůbec nabízet, musí s tím nejprve souhlasit autor díla David Moješčík. 

    Kritizovaná socha prozatím tedy na místě stále zůstává. Podle zpěvaččina syna Adama Pavlíka je v současné době pomyslný míč na straně sochaře Davida Moješčíka.

    „Je to kočkopes. Rozhodlo se o tom, že se má socha do září zájemci prodat. Pokud se neprodá, tak bude přemístěna do nějakého vestibulu, prostě jinam z náměstí. Problém je ale ten, že minulé vedení podepsalo nepochopitelnou smlouvu s panem sochařem, že bez jeho souhlasu se s dílem nesmí nic dělat,“ svěřil se Expresu syn Věry Špinarové.

    Pavlík tuto smlouvu vůbec nechápe. 

    „On (Moješčík) chce mít naprostou kontrolu nad tím, co se sochou bude. Mně to přijde naprosto stupidní. To je, jako kdybyste si koupili obraz a nemohli se rozhodnout, jestli si ho pověsíte do obýváku, nebo na zahradu,“ diví se Pavlík.

    Nepovedená socha Věry Špinarové

    Syn slavné zpěvačky ale neztrácí víru a doufá, že sochař uzná, že by bylo nejlepší, kdyby jeho dílo, které čelí už delší dobu ostré kritice, z ostravského náměstí nadobro zmizelo.

    „Věřím, že se chytne za nos a udělá rozhodnutí, které většina lidí a fanoušků chce,“ říká Pavlík.

    Pavlík: Se sochařem nekomunikuji, nestojí mi za to

    Se sochařem Davidem Moješčíkem syn Věry Špinarové prý už delší dobu vůbec nekomunikuje.

    „Ten člověk mi za to nestojí. Nezaznamenal jsem u něj žádnou sebereflexi. On si za svým dílem stojí. Stěžoval si, že neměl dostatek kvalitního materiálu. Je to lhář. Říká jen to, co se mu hodí,“ vysvětlil Pavlík.

    Plán na novou sochu pro svou maminku zatím Adam Pavlík nemá. „První se musí vyřešit toto. Já už jsem po tom všem spíše proti tomu, aby se nějaká socha dělala. Raději chci pamětní desku. Tato zkušenost je k nezaplacení. Když to dělají lidé, kteří to podcení a s prominutím pos*rou,“ míní Pavlík.

    Adam Pavlík dále bojuje za odstranění sochy.

    Redakce Expres.cz oslovila i sochaře Davida Moješčíka. Ten na konkrétní otázku, co se bude dít se sochou, neodpověděl. Uvedl pouze, že on není majitelem díla a smlouvu o převodu autorských práv nemohl podepsat. 

    „Jsem autor, který odvedl svou práci, kterou v pořádku a bez výhrad objednavatel převzal. Souhlasil s tím osobně i pan Pavlík, který sochu viděl a odsouhlasil i nápis na podstavci,“ řekl nám Moješčík.

    S tím ale Adam Pavlík zásadně nesouhlasí. „Jasně jsme se shodli na soše, a ne na nějaké esenci. Měla to být důstojná socha. Hrál si na umělce a vůbec nerespektoval komunikaci s rodinou. Když jsem sochu viděl, tak jsem se zhrozil,“ řekl syn zpěvačky, která zemřela v březnu roku 2017.

    Vypadá to, že příběh jedné z nejdiskutovanějších soch České republiky snad nemá konce!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:39 pondělí 26. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      21
    • Super
      14
    • Tvl
      12
    • Cože
      11
    • Haha
      9
    • Sladký
      9