Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo rozhoduje o miliardách ve školství? Kontroverzní gay básník bez zkušeností

    Na ministerstvu školství se rozhoduje o miliardových dotacích do výuky, vědy a výzkumu. Jednou z osob, které o této agendě rozhodují, je spisovatel homosexuální literatury Adam Georgiev. | foto: koláž Expres.cz

    Představa, že klíčové odbory na ministerstvech vždy řídí ti nejpovolanější odborníci, je v mnoha případech smutně naivní. Kdo by na ministerstvu školství čekal, že o miliardových dotacích bude rozhodovat odborník, ten bude překvapen realitou. Zástupcem náměstka je zde Adam Georgiev, který se proslavil jako spisovatel homosexuální literatury.

    Fotogalerie

    Ministerstvo školství na sebe v současné době sice poutá nejvíce pozornost v souvislosti s řešením kauzy šikany učitelů, mimo oči veřejnosti ale také rozhoduje o často mnohamilionových dotacích.

    Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání, zaměřený na čerpání dotací ze strukturálních fondů Evropské unie, by měl sloužit k rozvoji kvality vzdělávání, vědecké činnosti a upevnění pozice Česka jako domova mnoha respektovaných vědců a objevitelů.

    Nikdo asi nepochybuje o tom, že o investicích do takto důležité oblasti by měli rozhodovat ti nejpovolanější úředníci s mnohaletými zkušenostmi v oboru.

    O to větší údiv s otevřenými ústy vyvolá pohled na personální obsazení příslušného odboru ministerstva.

    Náměstkem pro řízení sekce operačních programů byl po nástupu ministryně Valachové v minulém roce jmenován Václav Velčovský, který určité zkušenosti s pedagogikou a vědeckou činností má.

    Kdo však působí značně nedůvěryhodně je jeho zástupce Adam Georgiev.

    Náměstek ministerstva školství pro řízení sekce operačních programů pro výuku, vědu a výzkum Václav Velčovský. Právě jeho zástupcem je Adam Georgiev.

    Mohlo by se zdát, že pětatřicetiletý Georgiev se k dané práci připletl téměř náhodou, jeho předchozí praxe je totiž nulová.

    Absolvent uměleckého magisterského oboru režie totiž neproslul jako učitel, vědec nebo manažer v oboru, ale jako spisovatel románů a básnických sbírek s homosexuální tématikou.

    Předchozí Georgievovou pracovní zkušeností bylo dvanáct pokusů o angažmá v České televizi. Opakovaný neúspěch svádí na diskriminaci své homosexuality.

    Je tedy naprosto neuvěřitelné si představit, že přes 70 miliard korun z fondů Evropské unie jsou v Česku v rukou člověka, jehož „vědecká činnost“ je prezentována trilogií románů s gay tématikou a sbírkami úderných homosexuálních básní.

    Adam Georgiev je označován za nejprodávanějšího homosexuálního autora v Česku.

    Ani předchozí pracovní zkušenosti neukazují Georgieva jako ideálního kandidáta na danou pozici na ministerstvu.

    Poté, co se dvanáctkrát neúspěšně pokoušel o místo v České televizi, obrátil se na ombudsmanku Annu Šabatovou, s tím, že se cítí být diskriminován pro svou sexuální orientaci.

    Mladý absolvent uměleckého oboru režie nyní rozhoduje o přidělování miliard ve školství.

    Otázkou zůstává jestli Georgievovo odmítnutí v České televizi bylo skutečně jen z důvodu jeho homosexuality, nebo prostě jen proto, že neměl dostatečnou odbornou kvalifikaci.

    Co vadilo v radním ČT ale očividně vyhovuje na ministerstvu školství, odborná kvalifikace pro práci s dotacemi na MŠMT zřejmě není vůbec podmínkou pro přijetí na takové zodpovědné místo.

    Georgiev představuje svou knihu Planeta samých chlapců - Homogolgota ve vysílání bulharské televize.

    Podle zdroje Expresu, který si nepřál být jmenován a jehož totožnost redakce zná, dochází kvůli Georgievovi k personálním změnám na ministerstvu.

    Často mnohem zkušenější pracovníci dávají výpověď, protože nemohou vystát arogantní chování excentrického poety.

    Expres s dotazem na Georgievovo angažmá oslovil přímo zástupce ministerstva školství.

    „Pan Adam Georgiev působí na pozici vedoucího oddělení administrativního, která je dle organizačního řádu MŠMT zároveň pozicí zástupce náměstka. V souladu se služebním zákonem procházejí všechny pozice představených tzv. přesoutěžením. Na tuto neobsazenou pozici bylo vypsáno výběrové řízení na podzim 2015 a pan Georgiev v něm uspěl. Výběrová komise doporučila náměstkovi Velčovskému a státnímu tajemníkovi Fryčovi právě pana Georgieva. Doporučení bylo akceptováno,“ sdělilo Expresu oddělení vnějších vztahů a komunikace MŠMT.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 1. července 2016. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      226
    • Trapas
      73
    • Super
      37
    • Tvl
      36
    • Haha
      25
    • Sladký
      21