A zase to Brno! Hořící pařez střídá absurdní zákaz parkování výfukem vpřed

Poněkud netradiční problém řeší město Brno. Strážníci městské policie pokutují řidiče, kteří zaparkují na chodník čelem auta do silnice. Důvodem je podle nich to, že na dopravní značce nakreslené autíčko parkuje čelem směrem k chodníku. Ministerstvo dopravy si nad brněnskou praxí klepe na čelo.

V městě Brně to žije jako nikde. Poté, co v Kohoutovicích hořel pařez, přichází další z poněkud svérázných brněnských specialit - a tím je praxe tamní městské policie při pokutování špatně parkujících řidičů.

Důvody, které je k tomu vedou jsou přinejmenším absurdní.

Jestliže v brně chceteparkovat kolmo na chodník,dejte si dobrý pozor na to, aby vaše autostálo čelem k chodníku.

Fotogalerie

Právě tak je i nakreslené autíčko na příslušné dopravní značce a to je dle názorů brněnských strážníků určující.

Vedoucí odboru dopravy brněnského magistrátu Vladimír Bielko praxi odůvodňuje tím, že značka brání tomu, aby výfukové plyny řidičů, kteří parkují čelem do vozovky, nešly do oken lidem na druhé straně chodníku. To, že řidiči takto parkují, aby měli při vyjíždění lepší výhled neřeší.

Na ministerstvu dopravy mají na věc jiný názor. Obrázek na dopravní značce má pouze informativní charakter a příslušná vyhláška nestanoví, jakým směrem má řidič kolmo k chodníku parkovat.

Jelikož výklad ministerstva je závazný, řidiči, kteří byli v Brně pokutování za to, že zaparkovali výfukem směrem na chodník, mohou ve věci svého přestupku požádat u dopravního odboru města Brna o přezkum.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:22 úterý 16. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 49
  • 16
  • 16
  • 11
  • 10