A teď vás otestujeme všechny. Prymula představil zpřísněná opatření proti koronaviru

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) 23. září 2020 v Praze představil nová opatření proti šíření covidu-19. | foto: Expres.cz

„Pokud teď nezastavíme nárůst koronaviru, nebudeme se moci postarat o všechny nemocné,“ varoval před nedodržováním opatření ministr Roman Prymula. V úvodu také řekl, že chtěl ve středu ohlásit mírnější opatření, aby následně mohl přistoupit k tvrdším. „Já se za to musím omluvit, ale situace není dobrá,“ zahájil hodinu dlouhou tiskovou konferenci. Co se všechno se od teď omezí, přinášíme v rychlém přehledu.

Protestovat populaci

Podle Prymuly se projednává projekt protestování celé populace. Stalo by se tak použitím nejen PCR testů, ale i antigenních testů.

„Tímto způsobem bychom byli schopni odhalit až 93 procent nakažených a mohli bychom je poslat do karantény,“ uvedl.

Fitka a bazény

Vnější sportování bude od pondělí omezeno na maximální počet 20 osob. Vnitřní sportoviště budou úplně uzavřena. Od pondělí bude také zakázáno používání posiloven, fitness center, bazénů a dalších vnitřních sportovišť. Opatření bude platit od půlnoci z pátku na sobotu a bude platit na 14 dní.

U stolu jen čtyři

U stolu budou moci sedět pouze čtyři lidé, zatímco nyní je to šest osob. Ve food courtech v obchodních centrech, kde jsou kumulovány restaurace, budou moci sedět u stolu pouze dvě osoby. Nebude v nich navíc fungovat bezdrátové připojení wifi, aby nedocházelo ke shromažďování lidí. Hospody budou otevřeny jen do 20 hodin.

Kina a divadla

„Od pondělí příštího týdne omezíme kulturní akce, jako jsou kina nebo divadla,“ řekl Prymula.

Toto opatření se odvíjí od nařízení omezení kontaktů ve vnitřních prostorách na 10 osob, ve venkovních prostorách na 20.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil zpřísněná opatření.

Svatby

Omezení nastane k 19. říjnu tak, jak byla již dříve oznámeno. Jde o maximální počet 30 osob, připomněl Prymula.

Třídy na střídačku

Provoz zůstává v mateřských školách, základních školách i ve školních družinách. V oblasti vysokých škol platí, že všechny vysoké školy a jejich pobočky na území České republiky přecházejí na distanční výuku.

„Výjimkou je praktická výuka,“ řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Stejný režim jako na vysokých školách platí i na středních.

Druhý stupeň ZŠ by měl fungovat na bázi střídání skupin ve třídách v režimu 14 dní.

Nové testy

Zvažuje se zvýšení kapacity testování kvůli zavedení nového typu testů.

Zoo

„Na příštích 14 dní zavřeme také zoologické zahrady,“ oznámil Prymula.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:19 pátek 5. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 70
  • 59
  • 22
  • 19
  • 19
  • 18