Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nebezpečná exotika: 5 destinací, kde se do budoucna raději mít na pozoru

    Teroristické útoky v indonéské Jakartě ukázaly na nebezpečný fenomén nárůstu počtu radikálních islamistů v jihovýchodní Asii | foto: reprofoto mailonline.com

    Hrozba teroristických útoků ve světě stále sílí. Ke smrtícím útokům čím dál častěji dochází i v populárních dovolenkových destinacích. Teroristé opakovaně zaútočili v Egyptě, Tunisu a Turecku a po dnešním útoku v indonéské Jakartě je zřejmé, že situace se zhoršuje i v jihovýchodní Asii. Kde bude lepší mít se v budoucnu raději na pozoru?

    1. Bali

    Bali je jedním i indonéských ostrovů a populární destinací převážně pro surfaře, kteří vyhledávají místní pláže a uvolněnou atmosféru. Ačkoliv většina obyvatel ostrova jsou hinduisté, sílí zde vliv islámu.

    Čelním představitelem islamismu na Bali je kazatel Abu Bakar Bašír (třetí zleva dole). Stojí i za teroristickými útoky v letech 2002 a 2005.

    K bombovým útokům na Bali došlo již například v roce 2002, kdy si vyžádaly 202 lidských životů nebo v roce 2005, kdy zahynulo 20 lidí. Místní policie varovala před zvýšeným nebezpečím již před Vánoci a nyní po útoku v Jakartě své varování ještě více zdůraznila.

    2. Maledivy

    Ostrovní stát v Indickém oceánu bývá turisty považován za ráj na zemi. Málokdo ví, že turisté jsou ale vpouštěni jen na pro ně určené ostrova a zbytek ostrovů je obýván chudými obyvateli muslimského vyznání.

    Zatímco se turisté koupou v moři, v hlavním městě Malediv Male se konají demonstrace na podporu Islámského státu.

    Islámský stát nedávno vydal prohlášení, že na Maledivách má už 200 svých „ostrovních džihádistů“. V hlavním městě Male již platí přísný zákaz pití alkoholu a ženy mají chodit zahalené.

    Oficiálně i na turistických plážích se nesmí ženy opalovat v bikinách, vzhledem k tomu, že turismus představuje většinu příjmů do státního rozpočtu, nikdo toto pravidlo nevynucuje. Je jen otázkou času, jak dlouho toto budou radikálové tolerovat.

    3. Malajsie

    Malajsie je kosmopolitní zemí, kde její hlavní město Kuala Lumpur představuje významné turistické a obchodní centrum. Zhruba polovina obyvatel země jsou muslimové, kteří žijí v míru s místními buddhisty, hinduisty a křesťany. Přibývá ale islámských radikálů.

    V Malajsii muselo kvůli nárůstu extremismu po pařížských útocích do ulic 2000 policistů.

    Po teroristických útocích v Paříži se začaly čím dál více šířit hrozby o možném útoku v Kuala Lumpur. Ochrana města byla posílena o 2000 policistů a příslušníků armády a dalších 2500 je připraveno v záloze. S přibývajícími skupinkami, které prohlašují věrnost Islámského státu považují bezpečnostní experti Malajsii za časovanou bombu.

    4. Srí Lanka

    Srí Lanka si období zmítané teroristickými útoky prožila během občanské války v letech 1993 až 2009, kdy docházelo k četným masakrům mezi většinovými Sinhálci a menšinovými Tamily. Jedna z mála věcí, která znepřátelené skupiny spojovala bylo násilí páchané vůči muslimské minoritě.

    K Islámskému státu se přidávají i muslimové ze Srí Lanky, kteří mají za sebou v zemi dlouhá léta útlaku.

    Dnes po konci dlouhé občanské války je radikalizace muslimů to poslední, co by země, které se povedlo se za krátkou dobu stabilizovat potřebovala. Mezi bojovníky ISIS jsou i muži ze Srí Lanky, kteří apelují na své krajany, aby se pomstili za dějinná příkoří. Ti jejich volání nevyslyšeli, alespoň tedy zatím ne.

    5. Filipíny

    Ostrovní stát byl radikály z Islámského státu koncem minulého roku představen jako nová líheň džihádistů. Ve filipínských džunglích by podle zveřejněných propagačních videjí měly fungovat výcvikové tábory a mělo by zde docházet i k indoktrinaci dětí.

    Propagační videa ISIS ukazují, že ve filipínských džunglích se nacházejí výcvikové tábory pro islamisty.

    Radikalizaci stoupajícího počtu Filipínců neberou na lehkou váhu ani bezpečnostní experti, kteří zemi začínají považovat za jednu z nejnebezpečnějších v regionu. V zemi působí mnoho extremistických skupin, které ale všechny přísahaly věrnost ISIS.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 sobota 14. května 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      18
    • Super
      16
    • Haha
      10
    • Cože
      10
    • Sladký
      10
    • Trapas
      9