Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bizarní výtvor, nebo dům budoucnosti? Češi vyrobili první plovoucí dům z 3D tiskárny

    Zlaté české ručičky. Velký světový unikát se podařilo vytvořit Čechům, kteří se zasloužili o realizaci tzv. Prvoka. Jedná se o první plovoucí dům pocházející z 3D tiskárny. Nyní na delší dobu zakotví v Praze. Téměř čtyřicetitunový dům zhotovený z betonu už začíná Pražany v názoru na něj rozdělovat. Jedni chválí tvůrce za jejich šikovnost, druhým se Prvok nelíbí.

    Prvok je dílem sochaře Michala Trpáka, který společně se svým týmem vytvářel velmi složitou stavbu za pomoci speciálního betonu a 3D tiskárny. Prototyp plovoucího domu má tři pokoje a celkovou rozlohu 43 metrů čtverečních. Náklady na jeho výrobu, která probíhala v Českých Budějovicích, se pohybují kolem 10 milionů korun.

    Aktuálně dům „zakotvil“ na Střeleckém ostrově, kde bude dostupný veřejnosti až do září, kdy se přesune na několik týdnů na náplavku. V Praze by měl zůstat i poté a na Vltavě by byl pronajímán lidem k přenocování.

    Slavnostní odhalení a představení domu veřejnosti a novinářům proběhlo v úterý. „Sprint do cíle byl hodně intenzivní, měli jsme i nějaké nocovky, ale první 3D tištěný plovoucí dům je na světě. Pro mě bylo důležité, jak to bude celé vypadat a zda bude vzbuzovat emoce. Věřím, že Prvok diskuzi vzbuzovat bude,“ řekl novinářům autor Michal Trpák.

    Přání, aby dům vzbuzoval emoce, se rozhodně naplnilo. Světový unikát Pražany zaujal a v názorech na něj se rozcházejí. Řada lidí kritizuje, že je stavba, kterou Trpák považuje částečně za uměleckou sochu, nepatřičná v kombinaci s historickými památkami, jako je Národní divadlo, Karlův most či Palác Žofín. Jiní oživení Střeleckého ostrova chválí.

    Stavba není „zajímavá“ jen zvenčí, autoři si dali práci také s interiérem, kde se pracovalo s 6000 let starým dubovým dřevem. Baterie v koupelně je z práškového titanu a rovněž vznikla pomocí 3D tisku.

    Pražané budou mít dost času na to, aby si Prvoka pořádně prohlédli, jelikož Vltavu zřejmě ještě delší dobu neopustí. Přestěhování není nijak vyloučeno, autoři se sami chlubí skladností a rozložitelností výtvoru.

    V Praze je k vidění první plovoucí dům z 3D tiskárny na světě.

    „Zhruba dva týdny teď bude Prvok kotvit na Střeleckém ostrově, pak se na měsíc přesune na náplavku a řešíme jeho finální kotviště, kde by mohl být k pronájmu. Mělo by to být v Praze či blízkém okolí,“ vysvětlil Trpák.

    Odhadovaná cena za pronájem se pohybuje kolem 5000 korun za noc.

    Prvok měl původně podle plánů autorů vypadat ještě trochu jinak, protože měl být umístěn na speciální ponton ze Švédska, koronavirus však plány tvůrců změnil. Místo na míru vyrobeného základu se museli spokojit s náhradou na poslední chvíli.

    V Praze je k vidění první plovoucí dům z 3D tiskárny na světě.
    V Praze je k vidění první plovoucí dům z 3D tiskárny na světě.

    Prvok je pouze prototyp a podle jeho tvůrců lze předpokládat, že sériová výroba by už byla výrazně levnější. Mluví se o částce kolem 3,5 milionu korun za hotový produkt.

    Výroba domů z 3D tiskáren zatím není ve světě příliš rozšířená, přesto už několik takových staveb stojí a vznikat budou i další. V Dubaji je například největší budova tohoto typu, několik domů bylo postaveno i ve Francii nebo Číně.

    Česká republika má prvenství v tom, že zdejší tvůrci jako první dostali takto vytvořený obytný prostor na vodu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:00 pondělí 21. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Haha
      21
    • Trapas
      20
    • Tvl
      19
    • Cože
      17
    • Sladký
      17
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...