My jsme ve válce? Janečkův fond viní Klause ml., že vzal dítě do války, Kaputin zase provokoval

V rámci třicátého výročí oslav sametové revoluce vyrazil Václav Klaus mladší se svou dcerou na Národní třídu. Přímo na místě byl slovně napadán přihlížejícím davem, který mu vyčítal příklon k Rusku. Podle všeho však nešlo o spontánní reakci občanů, ale vše vyprovokovala aktivistická skupina Kaputin.

V neděli od brzkých ranních hodin se u piety na Národní třídě scházeli lidé, kteří chtěli uctít památku sametové revoluce. Pražský magistrát dokonce dovolil, aby si tento prostor od 6.00 do 8.00 hodin zabral pro veřejné shromáždění jakýsi Jaromír Jesenský. Účelem shromáždění mělo být uctění památky 17. listopadu a položení květin k pomníku.

Bohulibě znějící iniciativa se však začala velmi rychle měnit ve frašku. U piety se objevil například věnec se stuhou v barvách Agrofertu nebo ruské trikolóry. Věnce položili na místo takzvaní demokratičtí aktivisté. 

Položené věnce a text na jejich stuhách:

„Miloš Zeman: Sloužím čínské a ruské vlasti!“ – stuha ruská, čínská, svatojiřská a PPF.

„Bureš Babiš: 1. oddělení 3. odboru StB!“ – stuha v barvách Agrofertu (zelená a černá).

„Klaus st.: Pryč z EU a zpátky do Ruska!“ – ruská trikolóra a svatojiřská stuha.

„Klaus ml.: Vezmeme si vaši zemi zpátky!“ – hnědá stuha.

„Pitomio: Za české teroristy!“ – hnědá stuha.

„R. Vondráček: Za Čínu, Rusko a Agrofert!“

Věnec Miloše Zemana měl z místa následně zmizet neznámo kam.

Vzal dítě do války, tak co se diví

Toto všechno měli organizovat aktivisté ze skupin Kaputin a Rebelové, kteří si dali za cíl neumožnit Andreji Babišovi uctít 17. listopad na Národní třídě.

Členové těchto skupin však místo neopustili ani po po osmé hodině ranní, do kdy bylo shromáždění povoleno, a počkali si mimo jiné na Václava Klause mladšího, jehož neváhali urážet i v přítomnosti jeho malé dcery.

Václav Klaus schytal od lidí na Národní třídě řadu urážek.

„Na Národní třídu chodím s dětmi pravidelně. Eliška šla s mými syny, pak když tam začal řev a to všechno, poskočila, chytla se mě za ruku, já si ji vzal k sobě,“  popisoval incident Expresu Klaus mladší.

Situaci dále ještě vyhrotilo vyjádření Nadačního fondu proti korupci, jehož spoluzakladatelem je Karel Janeček, kde bylo uvedeno, že „jen člověk vychovaný v absolutním sobectví a bezlásce bere své dítě do války“. Podle fondu mohl negativní komentáře očekávat a měl se na ně připravit. Vlastní dceru tedy využil jako živý štít.

Nadační fond proti korupci se vůči chování Klause mladšího tvrdě vyhradil na...

Přirovnávat oslavy sametové revoluce k válce už však přišlo mnohým lidem přes čáru a konfrontovali fond na jeho profilu s tím, zda je skutečně toto prohlášení namístě.

„Válka je expresivní vyjádření situace, kterou musel předpokládat. Sám přišel s celou kohortou ochránců. Jediný důvod, proč to udělal, je zviditelnění na úkor vlastního dítěte. Projev těch lidí vhodný nebyl, ale o tom to není,“ pokračoval Nadační fond proti korupci na svém Twitteru v dosti vyhrocené rétorice.

Není to navíc ani týden od prohlášení, v němž nazvali pro změnu Václava Klause staršího zhoubným jevem pro parlamentní demokracii.

Na Národní třídě se směrem na Klause mladšího snášela celá řada nadávek, jedna z nich„Putinova děvka“ – měla odkazovat na pozitivní vztah šéfa Trikolóry k Rusku. Autory byli podle všeho právě aktivisté ze skupiny Kaputin.

Nepřímo to potvrzuje také vyjádření samotného Klause, který tuto nadávku slyšel od staršího muže v davu.

„Pán to asi nemá ze svojí hlavy, přečte si to v nějakém politickém plátku a pak to opakuje. Ale to nebyli žádní občani, to byla prostě parta, která tam vzývá Kalouska, tráví tam půl dne a snaží se ten památník ukrást si pro sebe,“ prohlásil Klaus s tím, že nijak fyzicky napaden nebyl, a tak nebude události zbytečně dramatizovat. 

Klaus k oslavám pádu komunistického režimu ještě uvedl, že 17. listopad podle něj patří všem a on na Národní třídu přijde i v dalších letech. „A nebojte se, svobodu budeme bránit a bude nás víc a víc,“ uvádí nakonec lídr Trikolóry.

Miroslav Kalousek si přijetí na Národní třídě užíval.

Před rokem se lidé ze skupiny Kaputin prezentovali akcí, kdy květiny, které na Národní třídu přinesl Andrej Babiš, hodili do koše. Letos kontroverzní skupina na místě navíc podporovala Miroslava Kalouska, jehož posílala rovnou na Hrad.

„Životem i politickými půtkami jsem hodně otlučený, ale přiznám se bez mučení, když Národní skandovala Míra, Míra, měl jsem vlhko v očích. Děkuji vám, přátelé, přeji všem krásný sváteční den,“ uvedl následně na svém facebookovém profilu Miroslav Kalousek. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:24 úterý 17. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 133
  • 54
  • 48
  • 38
  • 35
  • 34