Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: 17. listopad byl opět o Zemanovi, ten ale tentokrát zůstal doma

    Miloš Zeman i letos doslova opanoval oslavy 17. listopadu. Zatímco on sám zůstal v Lánech, Prahou pochodovali tisíce jeho příznivců i odpůrců. | foto: koláž Expres.cziDNES.cz

    Stejně jako loňský rok, i letos se pomyslnou hlavní „hvězdou“ oslav 17. listopadu stal prezident Miloš Zeman. Tisícovkám demonstrantů ani nevadilo, že letošních oslav státního svátku se Zeman osobně ani nezúčastnil a zůstal na zámku v Lánech. Přesto Prahou procházeli jeho příznivci a odpůrci a hádali se o to, zda je Zeman hrdinou národa nebo jeho ostudou.

    Mnozí si jistě vzpomenou na loňské oslavy 17. listopadu, během kterých na jednom pódiu na pražském Albertově vystoupil prezident Miloš Zeman po boku kontroverzního lídra Bloku proti Islámu Martina Konvičky. Celý národ pak neřešil nic jiného než Zemana a ani letos tomu nebylo jinak. Nevadilo ani to, že Zeman letos do Prahy vůbec nedorazil.

    Zatímco Zeman setrvával na zámku v Lánech, jeho jméno zaznívalo z tisíců úst po celé Praze už od rána. Albertov tentokrát patřil studentům a v rámci projevů rektorů i zástupců studentstva bylo před Zemanem několikrát přímo i nepřímo varováno. Někdejší předseda senátu a bývalý premiér Petr Pithart kromě Zemana varoval i před Andrejem Babišem.

    Zemanovi odpůrci se sešli i na Hradčanském náměstí. Zatímco studentská demonstrace na Albertově se nesla v relativně korektní atmosféře, což ocenil i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, na Hradčanském náměstí nechyběly transparenty a hesla na hranici vulgarity a nechvalně proslulé červené trenýrky odkazující na výměnu prezidentské standarty skupinou Ztohoven.

    Kromě Zemanových odpůrců se v Praze sešla i početná skupina příznivců prezidenta. Ti se koncentrovali převážně na Letné. Zde se kromě obyčejných lidí, kteří přišli podpořit Zemana sešli i příznivici protiislámských hnutí a příznivici ultrapravicové Národní demokracie odsouzeného antisemity Adama Bartoše a radikálního nacionalistického hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zemi Lucie Haškové. Těm všem zahrál na kytaru i kontroverzní xenofobní umělec Tomáš Ortel, který byl prohlášen za novodobého Karla Kryla.

    K ostřejším střetům došlo až tehdy, když se Zemanovi příznivci přidali k pravicovým radikálům a vydali se s nimi na pochod Prahou. Ten byl na několika místech blokován antifašisty a museli zasahovat i policejní těžkooděnci. Vzduchem létaly nejen nadávky, ale i plastikové láhve. Cíl odpůrců pravicových extremistů se ale podařilo naplnit. Policie trasu pochodu odklonila tak, aby sympatizanti antisemity Bartoše neprošli židovským městem.

    Nejpočetnější demonstrací byla ta na Václavském náměstí, které se u příležitosti takzvaného Festivalu svobody zaplnilo zhruba do poloviny. I zde se převážně protestovalo proti politice Miloše Zemana, nicméně atmosféra nebyla zdaleka tak vyhrocená jako při střetech s pochodem prezidentových příznivců a nacionalistů.

    Na akci na Václavském náměstí nechyběl tradiční zástup celebrit, které dlouhodobě vystupují proti Zemanovi. K lidu zde promluvili například Jiří Mádl, Emma Smetana, Jiří Menzel, Barbora Štěpánová nebo Tomáš Halík. Neklid nejspíše přešel Jiřího Bartošku s Vojtou Dykem, kteří se na pódiu neobjevili. Na rozdíl od oslav 28. října z pódia nemluvil ani prezidentský kandidát Michal Horáček.

    Zatímco Horáček si vystačil s ranním zapálením svíčky na Národní třídě a focením se svými sympatizanty, což již skoro tradičně odmítl označit za předvolební kampaň, Zeman, proti kterému bude v březnu příštího roku kandidovat si užíval klidu v Lánech. Jen mu nejspíše ze všech těch zmínek jeho jména muselo alespoň trochu pískat v uších.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:19 pátek 17. března 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      20
    • Super
      18
    • Cože
      15
    • Sladký
      14
    • Tvl
      14
    • Haha
      11