Výročí 17. listopadu: Babiš dorazil ráno, Rakušan básnil o Havlovi, Klaus popřel pandemii

Česko si dnes připomíná 32 let od sametové revoluce, která vedla k pádu komunismu. Hlavním dějištěm je jako každým rokem Národní třída v centru Prahy. Dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil v doprovodu Aleny Schillerové a Karla Havlíčka k památníku zapálit svíčku brzy ráno. Předseda vlády novinářům řekl, že mu to doporučila ochranka. Demonstrantům se ale úplně nevyhnul. Někteří aktivisté si přivstali a na premiéra u památníku pořvávali nadávky. Předseda Pirátů Ivan Bartoš a Vít Rakušan (STAN) se naopak dočkali bouřlivých ovací. Před lidmi vystoupil také bývalý prezident Václav Klaus. Ten popřel pandemii i změnu klimatu a také řekl, že komunismus se zhroutil sám a disidenti na tom neměli žádnou zásluhu.

Premiér Andrej Babiš společně s ministryní financí Alenou Schillerovou a ministrem průmyslu a obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem dorazili k památníku na Národní třídě po šesté hodině ranní.

„Ochranka řekla, že na nás budou házet vajíčka. Proto jsme přišli brzo,“ vysvětlil Babiš důvod brzké návštěvy památníku 17. listopadu.

Andrej Babiš dorazil k památníku v ranních hodinách. Chtěl se vyhnout demonstrantům. Někteří z nich na něj ale na Národní třídě čekali a pořvávali.

Někteří aktivisté ale tušili, že premiér dorazí v ranních hodinách, a byli tedy připraveni. „Estébák je tady naposledy, hanba,“ křičeli někteří lidé na Babiše.

„Sametová revoluce přinesla před 32 lety největší hodnoty, které máme. Svobodu slova, svobodu cestování, svobodné volby, možnost podnikat. Přeji vám všem krásný svátek, krásný 17. listopad,“ řekl před novináři dosluhující předseda vlády.

Andrej Babiš dorazil k památníku v ranních hodinách. Chtěl se vyhnout demonstrantům. Někteří z nich na něj ale na Národní třídě čekali a pořvávali.

V dopoledních hodinách k památníku dorazil také předseda Pirátů Ivan Bartoš a jeho straničtí kolegové Olga Richterová a Jakub Michálek.

Ivan Bartoš, Jakub Michálek a Olga Richterová u památníku na Národní třídě

Rakušan mluvil o Havlovi i o „strašných“ číslech: Opatření musí přijít brzy

Potlesku se dočkal předseda hnutí STAN a pravděpodobně budoucí ministr vnitra Vít Rakušan, který dorazil na Národní třídu s odznáčkem s podobiznou Václava Havla.

„Byl to člověk, který strhl tuhle společnost a dostal ji za několik let na jinou úroveň,“ řekl na adresu prvního českého prezidenta Rakušan, který také promluvil o rekordním denním nárůstu nakažených covidem-19. 

Podle Rakušana jsou čísla „strašná“ a je nutné zpřísnit opatření.

„Dnešní čísla vypadají šíleně. Opatření budou muset přijít a situace se bude muset řešit,“ řekl pro Novinky.cz Rakušan.

K památníku dorazil také předseda STAN Vít Rakušan.

Za úterý přibylo rekordních 22 479 nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. Oproti pondělku je to téměř dvojnásobný nárůst. V nemocnicích je pak 4425 hospitalizovaných s covidem-19 a zařízení musí omezovat péči.

Komunismus se zhroutil sám, řekl exprezident Klaus. Pak popřel pandemii

Opačný názor než Rakušan má bývalý prezident Václav Klaus, který dnes vystoupil před lidmi u Hlávkovy koleje, kde nacisté před 82 lety zatýkali studenty a odváželi je do koncentračního tábora.

Klaus ve svém projevu popřel koronavirovou pandemii i změnu klimatu a také řekl, že komunismus neporazili ani studenti, ani disidenti, ale zhroutil se sám. Pád komunismu měl podle něj globální charakter.

„Tak jako ve smutných dobách minulosti jsou po současných generacích požadovány oběti, které prý zaplaší epidemii a které za několik staletí údajně pomohou vývoji teploty na naší planetě,“ řekl například Klaus.

Od Klausových slov se pak důrazně distancoval rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

„Pietního shromáždění k uctění památky studentů zavražděných fašisty v roce 1939 a vzpomínce na odvahu studentů v roce 1989 u Hlávkovy koleje jsem se dnes nezúčastnil, protože jsem nemocen. Sledoval jsem je však v televizi a jako rektor ČVUT se musím důrazně distancovat od toho, co zaznělo v některých projevech, zejména od výroků bývalého prezidenta Klause,“ uvedl Petráček v prohlášení pro ČTK.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:23 čtvrtek 17. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 10
  • 6
  • 3
  • 3
  • 1