Oslavy 17. listopadu: Na Hamáčka lidé pískali, Babiš prošel v klidu, Klause řeší policie

Dnes celé Česko slaví Den boje za svobodu a demokracii. Toto datum je nejen oslavou sametové revoluce, ale také se připomíná odpor proti nacistické okupaci v roce 1939. V tento den po celé Praze probíhají oslavy, politici se předhánějí v květinách a v pohledech plných sounáležitosti. Lidé také ukazují, se kterými politiky nesouhlasí, pískají na ně, hulákají. Nadávkám se nevyhnul třeba ministr vnitra Jan Hamáček. Zato premiér Andrej Babiš si oproti minulým rokům polepšil.

Už od ranních hodin se Národní třída začínala halit do záplavy květin, svíček, modliteb, vzpomínání, ale i protestu proti vládě. Proti opatřením kvůli koronaviru.

Zatím jde vše, jak má, pokojně, nikdo nikoho nenapadá. Politici jsou vesměs vítáni s potleskem. Tedy až na pár jedinců, mezi něž patří třeba ministr vnitra Jan Hamáček, který se moc netěší oblibě.

Pražská Národní třída připomíná brutální zásah Veřejné bezpečnosti proti pokojně demonstrujícím studentům.

Na Národní třídě je dnes narváno.

Naštěstí se ale ani kvůli pokřikům nedějí nepokoje, policisté nemusí zasahovat, dokonce lidé nechávají na pokoji premiéra Andreje Babiše, nenapadají ho jako v minulých letech. Pokojně mohl zapálit svíčku s ministryní financí Alenou Schillerovou.

„Bohužel teď máme svobodu omezenou, kvůli pandemii covidu-19,“ uvedl premiér.

„Musíme si to připomínat, když vidíme, co se děje v Bělorusku,“ poukazoval na pokračující protesty proti opětovnému zvolení prezidenta Alexandra Lukašenka.

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová

„Myslím, že to proběhne v klidu,“ dodal a odjel za rodinou.

Kdo ale dělal problémy, byl bývalý prezident Václav Klaus, který si opět nechtěl nasadit roušku, i když byl v davu lidí. Chce dokázat, že si svobodu vzít nenechá.

Klause šetří policie

„To mohou dělat jenom lidé, kteří se bojí svobody,“ řekl Klaus. Podle něj rouška žádný závratný účinek nemá, proto si ji nechtěl nasadit. Jenže ho začala kvůli tomu vyšetřovat policie.

Bývalý prezident Václav Klaus měl roušku jen na půl žerdi, už to řeší policie.

To prezident Miloš Zeman letošní oslavy vynechá. Na Národní třídu nechal poslat květiny, ale mezi lidi nepůjde.

Za prezidenta republiky Miloše Zemana byla na Národní třídě položena kytice.

Současný prezident Miloš Zeman oslavy 17. listopadu vynechává. Podle mluvčího Hradu si je připomíná pouze v soukromí „tichou vzpomínkou“.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:28 středa 17. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 28
  • 21
  • 21
  • 17
  • 17