Oslavu 17. listopadu narušili odpůrci roušek. Obsadili Václavák a Hůlka byl hlavní hvězdou

Už to vypadalo, že letos to budou pokojné oslavy sametové revoluce a vzniku demokracie v dříve totalitním Československu. Jenže to by nesměli všechnu pozornost na sebe strhnout demonstranti, kteří chtěli opět ukázat, že jim roušky berou svobodu. A za hlavní hvězdu si zvolili zpěváka Daniela Hůlku.

Zatímco na Národní třídě vše probíhalo, jak mělo, na pietní místo přišlo jen několik tisíc lidí oproti loňským 120 tisícům, dodržovala se všechna opatření. Jen na Václavském náměstí se začala odpoledne situace dost přiostřovat.

Na Václavském náměstí se celé odpoledne shromažďovali demonstranti. Většinou bez roušek.

Aktivisté a popírači roušek přišli v počtu asi 200 lidí, odmítli respektovat nařízení a neměli ústenku přes obličej. „Osoby byly ztotožněny a věc oznámíme správnímu orgánu. Jedna osoba skončila na policejní služebně, protože nedokázala svou totožnost prokázat,“ napsali policisté na svůj Twitter.

Podle organizátora akce se měli lidé sejít ve jménu svobody. 

„Covidismus se naplno rozjíždí a v prvním kroku likviduje drobné podnikání a živnosti. Nastavuje opatření typu zákaz nočního vycházení. Ve jménu ‚kolektivního zdraví‘ si bere z předchozích mocenských ideologií ty nejúčinnější nástroje k ovládání,“ stojí v prohlášení k události.

Nejznámější tváří byl zpěvák Daniel Hůlka, který delší dobu kritizuje vládní opatření ohledně pandemie koronaviru. Stovky protestujících lidí pochodovaly z Václavského náměstí na Národní třídu. Mnozí z nich opět neměli ústa a nos zakryté rouškou.

Při pochodu skandovali například „Svobodu, svobodu“, „Děti do škol“, „My chceme do práce“ nebo „Babiše do koše“.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:52 středa 17. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 110
  • 27
  • 21
  • 20
  • 20
  • 17