10 let pro Terezu! Žalobce navrhl dívce maximální trest. Poškodila naši zemi, hřímal

To nevypadá dobře. I dnes pokračoval soudní proces s Terezou, která byla v lednu loňského roku zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském městě Láhaur s devíti kilogramy heroinu. Státní žalobce přednesl víc než hodinovou řeč a mladé Češce navrhl maximální trest, a to deset let vězení.

Proces, který provázelo množství odkladů soudních jednání, jde do finále. Podle informací naše zvláštního zpravodaje byla na pořadu dne závěrečná řeč státního žalobce. V hodinovém dramatickém projevu žalobce prohlásil, že je Tereza vinna v plném rozsahu a dopustila se obzvlášť těžkého zločinu. „Drogy proudí přes naši zemi a stojí tisíce lidských životů denně,“ pronesl s notnou dávkou emocí.

Vládní úředník pak uvedl, že mladá Češka svým činem – pašováním heroinu – poškodila dobrou pověst jejich země, a soudu pak navrhl maximální trest, a to deset let pákistánského vězení. Spolu s ní obvinil také obchodníka s nemovitostmi Shoaiba Hafeeze, který podle obžaloby Tereze pomáhal a sehnal jí ubytování. Poté soudce vyzval obhájce dívky, aby si na příští stání připravil závěrečnou řeč. Pak zřejmě vynese rozsudek.

Soud s Terezou se začal v březnu. Řada přelíčení byla ale od té doby z různých důvodů odročena, třeba kvůli stávce soudců, kriketovému turnaji nebo proto, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. S odvoláním na náš zdroj by měl být případ rozhodnut do konce února.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:37 středa 19. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 133
  • 26
  • 22
  • 22
  • 16
  • 16