Znásilňující uprchlíci, Werich islamofob: 10 fám, na které se Češi letos nachytali

  • Nevěřte všemu, co vidíte na internetu, říkával tatíček Masaryk
  • K němu se přidává i Jan Hus, který toto tvrzení vztahoval k Facebooku
  • Za pravdu oběma mužům dává ovšem například i Albert Einstein
  • Znásilňující uprchlíci, Werich varující před muslimy nebo mrtvý Gorbačov...tyhle fámy letos zaplavily český internet
Rok 2015 byl mimořádné plodný na internetové hoaxy a poplašné zprávy, které se na sociálních sítích, ale i médii, šířily rychlostí blesku. Možná jste se nechali nachytat i vy.

Uplynulý rok byl náročný, co se odhalování falešných poplašných zpráv a internetových hoaxů týče. V záplavě zpráv se jich letos objevila celá řada. Většina z nich se přitom týkala nervozity z uprchlické krize. Ke slovu se pak dostaly i chytré marketingové kampaně, které dokázaly zmást tisíce lidí.

Nechali jste se nachytat i vy?

1. Uprchlík, co mapoval na Instagramu svoji cestu do Evropy

Realita? Ne, jen marketingový tah.

Internetovým hitem v létě 2015 byla cesta uprchlíka Abdou Dioufa, který na Instagramu zveřejňoval svoji cestu ze Senegalu do Španělska. Během několika málo dnů si získal tisíce fanoušků, kteří mu psali povzbudivé komentáře. Jenže šlo o hoax, konkrétně o marketingovou kampaň na festival v severním Španělsku.

2. Přeplněná loď s afričany v italském přístavu

Největší hoax, který se vytahuje pravidelně už několik let.

Touhle fotkou se v druhé polovině roku oháněl na Facebooku kdekdo. Měla být důkazem, že uprchlíci zahájili cílenou invazi do Evropy. Jenže omyl, tahle fotka je totiž více než 20 let stará.

Jde o italskou loď Vlora, která byla v srpnu 1991 napadena dvaceti tisícovým davem v Albánii a její kapitán byl nucen odvézt utečence do Itálie. V italském přístavu ovšem byli zadrženi a část z migrantů byla deportována zpět do Albánie.

3. Vylidněné ulice Paříže po listopadovém atentátu

I tohle je hoax.

Tuhle fotku po listopadovém masakru v centru francouzské metropole sdílely tisíce lidí. Má na ní být důkaz toho, jak jsou pařížské ulice vylidněné kvůli strachu lidí vylézt ven. Jenže i tohle je hoax.

Ve skutečnosti snímek vznikl v rámci projektu Silent World, který za použití triků a photoshopu má ukázat, jak by svět vypadal po konci světa a vylidnění planety.

4. Werich byl islamofob

Na hoax se nechala nachytat i Klára Samková.

A jsme v Česku. Rušno na Facebooku měla občanská aktivistka Klára Samková, která sdílela citát Jana Wericha srovnávající islám s nacismem, který měl údajně zaznít při rozhovoru pro Český rozhlas 23. září 1938. Jenže jak uvedl Český rozhlas, žádný rozhovor s Werichem v ten den neproběhl. Díky tomuto excesu vznikla památná věta: Sice to není pravda, ale mohla by být.

5. Uprchlík pózující jako radikál Islámského státu

Na hoax se nechala nachytat i Klára Samková.

Facebook Kláry Samkové by mohl být pro tento článek samotnou studnicí námětů, nicméně vybrali jsme ještě jeden hoax, který na sociálních sítích v roce 2015 sdílely a bez rozmyslu komentovaly tisíce lidí. Stejně tak Samková.

Týká se fotky muže, který byl vyfocen mezi uprchlíky v srpnu 2015 v Makedonii. “Pamatujete si toho chlapa? Loni pózoval jako voják ISIS,” je napsáno u fotky, u které je i ten samý muž vyfocen ve vojenské uniformě a se zbraní v ruce.

Muž byl identifikován jako Laith al-Saleh, bývalý velitel Svobodné syrské armády, která se staví proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Ze Sýrie před Asadem utekl. Muž, který hoax vytvořil a sdílel, se po zjištění pravdy omluvil.

6. Zemřel Gorbačov, už zase...

Poslankyně Jana Lorencová pohřbila Gorbačova.

Samková v tom není sama, na špek “vtipálkům” letos sedla i poslankyně Jana Lorencová (ANO), která na Facebooku pohřbila Michaila Gorbačova. Navíc ještě osočila média, že o jeho smrti nepíší. “Nikde v našich mediích jsem nezaznamenala, že včera zemřel Gorbačov,” napsala.

To ani zaznamenat nemohla, protože Gorbačov nezemřel. Poslankyně, mimochodem bývalá novinářka a ještě ke všemu investigativní, se jen nechala nachytat na hoax. Ten se na internetu rozšířil poté, co jeho smrt na Facebooku ohlásila stránka R.I.P. Mikhail Gorbachev 19. listopadu.

7. Arabští uprchlíci podřezali sedlákovi zvířata

Až dvouleté vězení hrozilo ženě, která na Facebooku v polovině července vypustila poplašnou a lživou zprávu o uprchlících, kteří v obci Lidéřovice na Jindřichohradecku nedaleko rakouských hranic podřezali hospodářská zvířata. Podle jejího tvrzení pak policie následně v místě zadržela 90 migrantů. Byl to nesmysl, žena ale nakonec nebyla souzena.

8. Do Evropy přichází jen mladí zdraví muži

Damašek po čtyřech letech válčení.

Prezident Miloš Zeman ve svém sobotním vánoční poselství prohlásil už několikrát omílanou nepravdu, a to, že „velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži bez rodin. A já se ptám, proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu“.

Podle informací The UN Refungee Agency přišlo do Evropy v roce 2015 přes Středozemní moře zhruba 991 tisíc uprchlíků. Z toho 25 % dětí, 17 % žen a 58 % mužů. Jestli jsou zdraví a jejich věk, o tom informace bohužel, na rozdíl od prezidenta, nemáme. Zdravotní stav každého uprchlíka neznáme.

Téměř polovina uprchlíků přichází ze Sýrie zmítané občanskou válkou. Zde bychom jen podotkli, že je těžké bojovat s holýma rukama bez výcviku. A proti bombám a chemickým zbraním se dá bojovat těžko, své by o tom mohli vyprávět obyvatelé Jobaru, předměstí Damašku. V srpnu 2013 zde k došlo ničivému chemickému útoku, ze kterého se však obviňují obě strany konfliktu.

Z téhle hrůzy uprchlíci utíkají:

zdroj: www.youtube.com

9. Znásilněná Italka uprchlíky z Afriky

V červnu se na Facebooku objevila „zaručená“ zpráva, která hlásala, že čtyři Afričané znásilnili nebohou Italku. Text byl navíc doplněn fotografiemi oběti i pachatelů. Akorát obě ť nebyla Italka, ale Američanka, kterou v roce 2008 znásilnil na Floridě její spolužák. A údajní násilníci? Ti byli ve skutečnosti žoldnéři a jejich fotka byla pořízena v roce 2011.

10. Rozřezaný majetek

zdroj: www.youtube.com

A na závěr odlehčeně. Příběh Němce, který ze vzteku rozřezal svojí ex všechen společný majetek na dvě části a dal jej na eBay, zaujal v létě jen na YouTube přeš 4 miliony lidí.

A pobavil, bohužel příběh byl vymyšlený. Šlo o marketingovou kampaň se sloganem „Někdy budete muset dělat věci polovičatě“. Vtipné je, že se nechala nachytat většina českých i zahraničních médií. I mistr tesař...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:46 úterý 26. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 37
  • 22
  • 18
  • 9
  • 8